Кадафи е мъртъв, Либия ликува

Кадафи е мъртъв, Либия ликува
Временният национален съвет на Либия потвърди смъртта на бившия диктатор Кадафи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият диктатор на Либия Муамар Кадафи е умрял вследствие на раните, нанесени при задържането му, обяви официално либийският министър-председател Махмуд Джибрил.

„Чакахме този момент отдавна. Муамар Кадафи беше убит“, заяви Джибрил, цитиран от АП.

В четвъртък сутринта Муамар Кадафи беше заловен и ранен в двата крака от силите на бунтовниците, докато се опитваше да избяга от родния си град Сирт.

Според служител на Временния национален съвет при сблъскъка Кадафи е бил ранен и в главата. По-късно същия ден той почина от раните си.

Тялото на Кадафи е отнесено на тайно място от съображения за сигурност, съобщи пред „Ройтерс“ Мохамед Абдел Кафи от НПС.

„Сирт е напълно освободен и с потвърждаването на смъртта на Кадафи Либия е напълно освободена“, заяви Халифа Хафтар, високопоставен военен представител (ПНС), цитиран от АФП.

Убийството на Кадафи, който се укриваше от август, предизвика реакции и в Европа.

„Смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи бележи края на една ера на деспотизъм“, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза, че тази смърт означава край на репресиите, от които либийският народ страда прекалено дълго. Той добави, че ПНС трябва да се стреми към процес на помирение, който да достигне до всички либийци и да даде възможност за демократичен, мирен и прозрачен преход в страната.

„Щастлив съм, че ще посетя страна, която е напълно освободена от диктатор, който налагаше своя железен юмрук повече от 40 години. Сега Либия може наистина да обърне страницата“, заяви председателят на ЕП Йежи Бузек по повод на предстоящото си посещение в бившата джамахирия в събота.

Полк. Кадафи е роден през 1942 г. в Сирт, Либия. От 1969 г., след като идва на власт на 27-годишна възраст чрез държавен преврат, той провежда еднолично управление на страната, без официално да заема държавни постове. Кадафи сам се беше обявил за „Лидер на Революцията“ на „Либийската арабска джамахирия“.

През 70-те години на миналия век той национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките. По време на режима му беше позволен само малкият семеен бизнес.

Неговите възгледи са обвързани с идеалното развитие на социализма в държавите от Третия свят. Кадафи формулира „трета световна теория“ и нова система на държавно управление, наречена „Джамахирия“.

По време на неговото управление бяха държани в затвора и жестоко измъчвани в продължение на 8 години българските медицински сестри.

Бунтовете срещу Муамар Кадафи в Либия започнаха в средата на февруари в Бенгази и бързо прераснаха в гражданска война. Войските на бунтовниците бяха съставени основно от цивилни граждани без военен опит.

Те срещнаха бруталната съпротива на добре въоръжените сили на Кадафи. По-късно на страната на бунтовниците се включи НАТО. На 21 август столицата Триполи беше превзета и режимът на полк. Кадафи падна.

#Муамар Кадафи #Либия #Временен национален съвет на Либия #Махмуд Джибрил #Сирт #Триполи #бунтовници #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"