Грипна ваканция заради епидемия и в Добрич

Грипна ваканция заради епидемия и в Добрич
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Грипната епидемия затвори всички училища на територията на град Добрич. Грипната ваканция ще е от 28 до 30 януари. В социалните заведения, детските ясли и детските градини да се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, съветват експерти.

За периода 19-25 януари има регистрирани 160 заболели с доказани проби на грипен вирус тип А, което е заболяемост 180 случая на 10 000 души.

От 28 януари се преустановяват профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета, плановите операции, посещенията в стационарите в лечебните заведения. Преустановяват се и всички масови мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица.

В общините Добрич, Балчик, Каварна и Генерал Тошево са обявени неучебни за учениците дните от 28 до 30 януари.

Припомняме, че заради вирусите 122 училища в страната са затворени. 

Първоначално грипна епидемия бе обявена в началото на миналата седмица (19 януари) в Бургас. По-късно разко увеличеният брой на заболелите и в Плевен и Варна наложи обявяване на епидемия и там. На днешния вторник грипна епидемия обяви и Стара Загора.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от Influenza virus type А и Influenza virus type B. Характеризира се с рязко изразена интоксикация - висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Разпространява се циклично, във вид на епидемии, които е възможно периодично да прерастнат в пандемии. Високата му преносимост се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората.

Статистическите данни показват, че броят на заболяванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно.

#грип #епидемия #ваканция #Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници