Поевтиняването на петрола не застрашава бюджета

Поевтиняването на петрола не застрашава бюджета
A A+ A++ A

Спадът на цените на петрола на световните пазари няма да продъни бюджета, уверява заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Той коментира пред БНТ катастрофичния вариант, описан от депутата от БСП Георги Кадиев: че по-евтиният петрол ще донесе по-ниски приходи от ДДС и акцизи в държавния бюджет.

Според Главчев такива прогнози са пресилени.

”Трудно може да се каже дали въобще ще се отвори дупка, тъй като приходите от ДДС при внос от трети страни зависят и от други странични фактори. Изключително ранен е етапът да се говори с такива смели прогнози, че ще има актуализация или дупка в бюджета“, каза той.

В бюджета за 2015 г. е допусната цена на петрола, която е „съзвучна“ с оценките на Международния валутен фонд и Световната банка. Оценката на МВФ е за 86 долара за барел, почти същата е заложена и в бюджета за тази година, уточни той.

Последните данни от пазарите сочат че фючърсите за сорта Брент с доставка през март се обезцениха до около 48 долара за барел, фючърсите за американския суров петрол се търгуват на нива около 45 долара. 

„При намаляване на цената на петрола ще се повиши потреблението, което ще доведе до нови приходи в държавния бюджет“, коментира Главчев.

Мерките срещу контрабандата на горива също могат да окажат влияние, посочи той: „Мерките, които сме предприели за засилване на контрола, включително и въвеждането на система за отчитане на бензиноколонки, смятаме, че те ще влияят в обратна посока".

#петрол #цена #бюджет #Димитър Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"