Атанасова: Трябва да се демонополизира Здравната каса

Атанасова: Трябва да се демонополизира Здравната каса
Министърът уточни, че тази седмица ще поиска срещи с всички парламентарни групи и ще чуе предложенията на всички. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Моята визия е, че трябва да има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се осъществят необходимите реформи в здравния сектор, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Ще изпълнявам програмата на ГЕРБ за здравеопазването. Действително НЗОК е тема, решена от ГЕРБ в предизборната програмата. За съжаление в тези три години нямаше последователност на действия и на решения в тази посока”, каза Атанасова в интервю за Дарик радио.

По думите й без консенсус и в обществото, и сред съсловието, пациентите и политическите партии, не могат да се вземат важните решения в дългосрочната визия в сектор здравеопазване.

„Моята визия е, че трябва да има демонополизация на НЗОК, заяви Атанасова, като потвърди, че трябва да има много здравни каси, които да се конкурират помежду си и пациентът да има реален избор кой и как ще управлява здравната му осигуровка.

На въпрос колко стълба ще има демонополизираното здравеопазване, Атанасова отговори, че трябва да има един задължителен стълб, където ще бъде основният пакет, един задължителен допълнителен, и също така трябва да има надграждане на медицинските услуги.

Атанасова ще иска 6% здравна осигуровка да остане в НЗОК, а други 2% човек да си избира в кой фонд да даде. За здравната вноска тя каза, че няма да се увеличава до края на мандата на това правителство.

„Смятам, че всеки трябва да си плаща здравната осигуровка сам", каза здравният министър.

По темата дали трябва да се влиза в затвора за неплатена здравна вноска, Атанасова отговори, че това не е добрата мярка.

„Сега има промени в Закона за здравното осигуряване, където има административни санкции и дори те не работят. Когато един гражданин не заплаща задълженията си съгласно закона, той трябва да е лишен от много видове права, така че да бъде накаран да заплаща своята здравна осигуровка”, посочи тя.

„Например, от редица административни услуги може да бъде лишен. Аз имах идея, която преди година и малко бях обявила, точно когато се издаваха новите лични документи, да не бъдат издавани лични документи на лица, които не са си платили здравната си осигуровка. Ще възобновя този дебат", категорична беше Атанасова.

Тя посочи, че всички дейности, които се заплащат от НЗОК, трябва да се заплащат и средствата да се харчат за здравноосигурени пациенти.

Министърът уточни и че още няма решение за това кой ще оглави Здравната каса след оставката на досегашния й ръководител Нели Нешева, която беше освободена от поста си заради скандал с голямата сума допълнителни възнаграждения, които е получила за 2011 г.

За това, че тя не иска да се заплаща изборът на екип, Атанасова каза, че когато един гражданин е здравноосигурен и когато си плаща процент здравна вноска, за всичко останало той следва да не заплаща допълнително.

„Първо, за законосъобразността на наредбата, никъде в закона за здравното осигуряване и в цялото законодателство няма текстове, които да въвеждат допълнително доплащане за определени услуги. Да си отговорим на въпроса тази наредба законосъобразна ли е или не”, подчерта тя.

„Що се отнася до принципа, не е редно да се доплаща за избор на лекар и за избор на екип. Хората са принуждавани да правят избори на екипи, тоест ако нямаш уговорка дали имаш гаранция, че ще ти бъде обърнато достатъчно внимание и адекватни медицински услуги и грижи”, добави здравният министър.

Атанасова посочи, че има идеи в тази посока, че именно от доброволните здравноосигурителни фондове може да се поеме заплащането на допълнителни услуги.

„Тоест, в момента хората да започнат да се осигуряват допълнително напълно доброволно и свободно", допълни министърът.

Тя подчерта, че един от добрите варианти е, който си плаща в допълнителен фонд, да си избра екип, а който не – ще му обръща внимание лекарят, който се падне на смяна.

За диагностично свързаните групи (ДСГ) Атанасова каза, че те не могат да се въведат още от следващата година и че има дълъг период на подготовка за тях.

„Въвеждането им в никакъв случай не означава, че е панацея за системата", добави Атанасова.

За личната електронна здравна карта министърът каза, че електронните услуги са приоритет на цялото правителство – електронно правителство, електронни услуги, електронна здравна карта.

За спешната помощ Атанасова обясни, че много ще се повишат разходите на лечебните заведения, ако в една линейка има само хора, които оказват първична спешна помощ и всеки пациент посещава лечебно заведение.

„Тези, които нямат нужда от спешна помощ, да потърсят личния си лекар”, каза още тя.

„Въпросът с идеята на Столична община я подкрепям в частта да има райониране на спешната помощ в София, защото има няколко проблема. Единият е за бързия достъп на линейката до адреса – времето на достъп. Тук трябва да има райониране на спешната помощ, да има още поне един или два центъра, откъдето ще тръгват линейките. Другите проблеми са липсата на адекватно заплащане на хората, работещи в Спешна помощ. Е ли възможно един работещ в спешна помощ да работи за 50 стотинки на час – нощно дежурство, мисля, че не е редно", посочи Атанасова.

По отношение на профилактичните прегледи здравният министър заяви, че лекарите ще бъдат глобявани ако са отчели извършена профилактична дейност за пациент, без да му е направен профилактичен преглед.

За цените на лекарствата Атанасова каза, че има други идеи за лекарствата и не е нужно да пада ДДС на лекарствата.

„Ще предложа да бъдат повече държавите, с които ще се реферира България за цените на лекарствата, дори ще предложа да са всички 26 държави в ЕС. Предлагам също и да се намалят процентите на търговци на едро и дребно, но да запазим ставката на ДДС", обясни тя.

Министърът уточни, че тази седмица ще поиска срещи с всички парламентарни групи и ще чуе предложенията на всички.

„Например подкрепям идеята на „Синята коалиция” за това производителите да не могат да бъдат и дистрибутори на лекарства. Редно е да се разбере защо има огромно повишение на цените на лекарствата – дали някой умишлено е забавил наредбите. Наредбите ги издава министърът на здравеопазването. Оказва се, че още през 2010 г. законодателят е решил, че НЗОК може да договаря отстъпки за лекарствата, но в наредбата пише, че това е само за 100% реимбурсираните, които са сами в група. Промяната трябва да бъде направена”, каза още Десислава Атанасова.

#министър на здравеопазването #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Десислава Атанасова #Здравната каса #ГЕРБ #здравна осигуровка #Синята коалиция #електронна здравна карта #електронно правителство #лекар #лекарства #ДДС #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"