Британски министър с дипломатически гаф, подари часовник на кмета на Тайпе

Британски министър с дипломатически гаф, подари часовник на кмета на Тайпе
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Британският министър на транспорта е извършил дипломатически гаф, докато е бил на работно посещение в Тайпе, съобщава Си Ен Ен. Градоначалникът е получил като подарък джобен часовник, нещо, което се смята за табу в китайската култура. Думата за часовник на китайски звучи като „край“ и дава препратки към смърт.

Министър Сюзан Крамер се извини за неуместната си постъпка. „Всеки ден научаваме нещо ново. Нямах идея, че такъв подарък няма да се приеме позитивно. Във Великобритания часовникът е безценен, защото няма нищо по-важно от времето“, обясни министърът в свое изявление.

Въпреки всичко критики има и към самия кмет Ко Уен-же заради „грубата“ му реакция. Ко е наскоро избран за поста и досега не е имал политическа кариера. Той е определил дарът от британския министър като „неизползваем“.

„Не мога просто да го преподаря на някого или да го дам за вторични суровини, или дори да го продам“, е посочил градоначалникът. Все пак по-късно той се е извинил и е уточнил, че трябва да премине курс по „дипломатически етикет“.
Гафът между министъра и кмета не е първият път, в който дипломати си разменят неподходящи подаръци.

Президентът на САЩ Барак Обама беше сериозно критикуван от британската преса през 2009 г. заради подаръка му от компилация с DVD-та към тогавашния премиер Гордън Браун.

В същото време подаръкът на Браун към Обама изглеждаше малко по-подходящ – дървена поставка за химикалка, изработена от останки от кораба "Ганет", с когото Обединеното кралство воюва срещу търговията с роби през IX век.
Същата година Обама отново разбуни духовете, след като подари на кралица Елизабет II iPod с видео от нейното посещение в САЩ през 2007 г.

#часовник #министър #кмет #подарък #гаф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"