Дъжд от оставки

Дъжд от оставки
A A+ A++ A

Най-новата вълна от рокади по върховете на властта започна с оставки заради бонуси и завърши с изгонването на двама ключови министри – на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов.

Родните политици са известни с нежеланието си да си ходят, каквото и да стане. Поради тази причина много българи все още се възхищават на силната ръка на премиера Борисов, който е готов да изпрати в забрава всеки извършил гаф. Другите, чиито брой расте, започват да се съмняват, че зад тази фасада се крие нещо по-страшно.

Борисов така и не предложи сериозно обяснение за решенията си и не отиде на гласуването на оставките в Народното събрание. По неизвестни причини, точно на този ден, правителството заседаваше в Кюстендил.

В телевизионни изяви, главните хора на властта ни забъркаха в противоречиви разкази за лични мотиви, плажа в Доха и проваления български бизнес форум в Катар, мудна работа, високи цени на лекарствата, и министри, които се карали с всеки, който им попадне.

Критиците на Трайков казват, че бил бавен и не направил нищо на поста. Той обаче e личност със собствено мнение, не се страхуваше да го каже, но остана с вързани ръце поради противоречивите решения и завои на Борисов по енергийните проекти.

Ставайки третият здравен министър в правителството на ГЕРБ, който подава оставка, Константинов успя да счупи дори нашите рекорди. Няма човек в България, особено тези, които са имали нещастието да влязат в болница, да потърсят лекарска помощ, и да посетят аптеката, който да не знае, че здравеопазването е в пълна разруха, проядено от корупция и липса на средства. Неразбориите далеч надхвърлят капацитета и познанията на всеки един на този пост.

В суматохата една друга, приета с лека ръка оставка остана почти незабелязана. А трябваше. Това беше оставката на заместник директора на ДАНС Иван Драшков. Той не е обикновено ченге. Както разбрахме от Уикилийкс, един от най-добрите американски дипломати, Джон Байърли, бивш посланик в София, сега в Москва, казва, че Драшков е офицер от разузнаването с дълга кариера, разузнавач уважаван от всички партии. Трудно е да се повярва, че такъв човек ще изостави в разцвета на силите си бляскава кариера за да „се посвети на семейството си". Освен това, десетки служители са напуснали ДАНС в последните месеци. Сякаш нещо се мъти и в националната сигурност.

Рокадите водят до нови рокади, експертите напускат кораба и се заменят с политически назначения. Расте усещането за безпомощност и липса на изход в управлението на страната, за отчаян опит да се разводни всяка отговорност чрез прехвърлянето й на тези по-надолу в йерархията.

На фона на топящия се фискален резерв се топят и политическите и административни ресурси и капацитет на това правителство. Дъждът заплашва да се превърне в потоп, който може да помете много неща и хора по пътя си.

#Трайчо Трайков #Стефан Константинов #Бойко Борисов #ГЕРБ #оставка #рокади #оставки #Доха #Катар #бизнес форум #ДАНС #Иван Драшков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"