Радан Кънев: Правосъдието е в много дълбока криза

Радан Кънев: Правосъдието е в много дълбока криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правосъдието е в много дълбока криза и промяната в него е преди всичко наша, вътрешна насъщна нужда. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев в ефира на БНР.

Според него, ако докладът, който очакваме от Брюксел, ни успокои, за нас ще има много тежки последици.

"Много от колегите предпочитат нещата да останат каквито са и се стремят към формални промени и ако се хлъзнем по тази посока, последиците ще бъдат много тежки, защото положението в България е критично", посочи Кънев.

По думите му е факт, че много хора в управлението и в опозицията в България предпочитат малки промени, това обаче би било голяма грешка според Кънев.

"Аз съм сигурен, че навсякъде, включително и в редиците на опозицията, вече преобладават хората, които си дават сметка колко е сериозно положението", каза председателят на ДСБ.

По думите му, за да се стигне до сериозни промени това изисква дълъг разговор и сериозен процес на преговори между политиците.

"Вярваме, че както успяхме да постигнем широко мнозинство, така ще успеем и с тази стратегия", каза Кънев.

Основното заключение на Европейската комисия в доклада за страната ни по механизма за сътрудничество и проверка е, че "напредъкът на България в съдебната реформа и в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавен", съобщиха източници от Брюксел за „Труд".

Посочени са същите две слабости, които фигурираха и в доклада от 2014 г. - бягствата на осъдени и несъвършената система за случайно разпределение на делата в съда.

В доклада се отбелязва, че „правителството е предприело важна стъпка чрез приемане на Стратегията за съдебна реформа, но тя засега е неконкретна и без ясни срокове".

Евродокладчиците препоръчват правосъдното министерство в най-кратки срокове да подготви промени в действащия Наказателен кодекс, като в същото време побърза с изготвянето на нов. Според тях има "остра нужда" от промени в антикорупционните текстове, отнасящи се до лица от висшите етажи на властта, до търговия с влияние, даване и приемане на подкупи.

Докладът на Еврокомисията ще бъде официално представен на 28 януари (сряда).

#Радан Кънев #съдебна #реформа #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници