Двойните сметки за ток са от небрежност според Делян Добрев

Двойните сметки за ток са от небрежност според Делян Добрев
A A+ A++ A

Двойните сметки за ток са небрежност според шефа на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Днес на извънредно заседание на комисията представителите на трите енергоразпределителни дружества са извикани да дадат обяснение за фактурите, с които разтревожиха гражданите.

"Формално те са спазили изискванията на наредбата, като са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане", обясни пред Нова тв Добрев, който бе енергиен министър в първото правителство на ГЕРБ. "Но те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази сумата два пъти по-голяма от обичайното".

Според депутата вероятността да има грешка в показанията на електромерите е малка.

„Възможно е да има много малък брой такива случаи. Но всяко едно от ЕРП-тата приема оплаквания в тази посока”, посочи той.

В рамките на няколко дни 75 хиляди абонати на "Енерго-ПРО" са се оплакали от получените две фактури. По този повод по-рано Делян Добрев каза, че ще поиска десетократно увеличение на санкциите на ЕРП-тата при неправилно отчитане на електроенергията.

Сега глобите са от 20 хиляди лева до 1 милион лева.

Според бившия министър санкциите трябва да бъдат достатъчно сериозни -  да започват от 200 000 лева.

В същото време от опозицията искат пълна промяна на регулаторната уредба.

Трябва да се промени цялата регулаторна и нормативна база за ЕРП-тата, а не само да се въвежда повишаване на санкциите за ЕРП-тата при надвишени сметки, заяви пред БНР депутатът от левицата Жельо Бойчев.

"Това, което се прави със завишаване на глобата е заради страх от протести. Трябва да променим цялата регулаторна среда за ЕРП-тата. Драстичната цена на глобата няма до доведе до нищо. Трябва да променим и работата на контролните институции, за да си вършат те работата", каза Бойчев.

"Най-лесно е да кажем, че ще вдигнем санкциите, но това не е достатъчно", убеден е депутатът. Той припомни, че един от първите закони, внесени по времето на Орешарски, е бил от левицата - промени в Закона за енергетиката в частта на монополите и защита интересите правата на потребителите.

"Ако беше стигнало времето, сегашната ситуация нямаше да я има", поясни Бойчев. "Ние настоявахме да отпадне таксата за повторно включване на тока и сега настояваме да няма право ЕРП-то да го изключва, без да ви предупреди", добави той и посочи, че съдът също определи таксата за незаконна.

"Ние искахме да въведем законодателно ЕРП-тата да следят нивата на сметките - ако видят, че тя е по-голяма в сравнение на 6 месеца от предходен период, да имате право да я оспорите и в този срок от 6 месеца да нямат право да ви я спрат. ЕРП-тата трябва да имат ограничения като това, което виждаме сега – да пускат фактури за два месеца.

Бойчев каза, че в комисията днес очаква да се види дали ще застанат зад големите корпоративни интереси или зад потребителите.

"Ние бихме подкрепили мерките в система от няколко решения. Един от тях е да няма такъв вариант да можеш да оспориш сметката след като я платиш, а да можеш да я оспориш преди това. Битката ни с монополите и защита интересите на потребителите е основен ангажимент на БСП", увери Бойчев.

 

#ток #сметки #Делян Добрев #Жельо Бойчев #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"