Петър Ганев: Излизането на Гърция от еврозоната не е непременно самоубийствен вариант

Петър Ганев: Излизането на Гърция от еврозоната не е непременно самоубийствен вариант
A A+ A++ A

На евентуално излизане на Гърция от еврозоната не трябва да се гледа непременно като на самоубийствен акт - това също е реалистичен вариант, каза в интервю за Novinite.bg Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика. Но ефект върху България от това едва ли ще има, смята той. Най-много за българите да стане по-евтино, ако гърците обезценят своята валута.

Г-н Ганев, основателни ли са тревогите за сблъсък между Гърция и ЕС, за срив на еврото?

Предстоят интересни процеси, тъй като развитие по оста Гърция - Европа ще има. Ясна е вече коалицията, сформирана между две партии, които са срещу плана за спасяване и съответните реформи, които са в него. Така че, ще се влезе в някакви разговори, в някакъв конфликт. Въпросът е за кого тези избори са по-голяма новина. Дали от тях трябва да правим някакви заключения за Европа или те по-скоро ще имат отражение в самата Гърция?

Към момента като че ли по-голямата тема е това, което се случва в Гърция, т.е. дали партиите, които взеха властта, в крайна сметка - виждайки реалностите - ще омекнат и ще приемат някаква форма на споразумение, която пак ще включва мерки и продължаване на спасителния план. Или пък ще тръгнат по алтернативния път - против това, което предлага Европа. Дори може да се стигне до оттегляне от еврозоната – вариант, при който Гърция спира да си плаща задълженията и да предприема мерките,  свързани с бюджета, които се е съгласила в миналото да осъществи. Без Европа да реагира по някакъв начин – такъв вариант няма, това би било самоубийствено.

От видяното по телевизията - народът, който ликуваше през нощта, може би това иска?

Ако те приложат предизборната си програма и Европа не реагира, това би било самоубийствено за самата еврозона, тъй като ще покаже, че всеки може да си прави, каквото поиска. Колкото до самата Гърция, там е спорно кой вариант е по-добрият.  Не е задължително вариантът, при който излиза от еврозоната, да бъде самоубийствен. Това също е реалистичен вариант. Повече, от когато връзките бяха много по-защитени и самата еврозона не беше готова да пусне Гърция да излезе. Сега не е чак така и ако трябва да се прави тежък избор, например от Германия дали да понесат политически загуби, продължавайки да спасяват Гърция, макар, че насреща няма реформи, или да допуснат все пак този удар по еврозоната. Ако се отиде до такъв краен избор, той вероятно ще е в посока Гърция да си тръгне.

На по-популярен език - в какъв смисъл ще бъде удар за Европа, ако Гърция си тръгне? В какво ще се изрази това?

Това най-вероятно ще има някаква финансова цена. Едно, като правителствен дълг и второ, самите банки имат някакви експозиции. Така че, ще има някаква финансова цена, но тя поне няма да е системна. В някаква степен ще бъде еднократна, след това ще се плати от самите гърци в зависимост от това, което те направят със своята валута.  Донякъде е и удар срещу идеята, че еврозоната е непробиваема и че едва ли не никога няма да има страна, която да напусне. С първата страна, която излезе, това със сигурност ще промени най-малкото външния вид и бранд на еврозоната, знак, че всъщност нещата не се развиват добре. Не всеки може да бъде спасен.   Политиката в една страна и демокрацията може да се развие така, че член на еврозоната да си тръгне.

Ако Португалия, Испания или Италия последват този пример?

Към момента това не изглежда толкова вероятно. Ситуацията с Гърция е доста по-тежка – и като дългове, и като реформи, които трябва да се предприемат, и като дълбочина на кризата. А също и  като състояние на демокрацията, след като повече от половината хора са в настроение да гласуват за популистки партии и са обезверени спрямо спасителните мерки. В останалата част от Южна Европа това не е точно така,  не е до такава степен.

Един малко Ганьовски въпрос -  а ние евентуално някаква полза от всичко това имаме ли? Примерно - ако се обезцени още еврото, нашето влизане в еврозоната да е с по-малко повишение на цените?

Не бих казал, че точно така би стояло обезценяването на еврото, което се случва. То наистина е поне на 10 годишен минимум спрямо китайска йена, но това се случва не само заради Гърция. Има ефект разбира се и Гърция, но основно е заради политиката на Европейската централна банка, която, както знаем пусна печатницата преди седмица и това беше отразено в цената на еврото. Но като че ли фокусът на тази политика е в центъра на еврозоната, в другите големи южни държави. Опитът при дефлация да се постигне някакъв растеж е спорен като политика, но не е толкова обвързан с Гърция. Еврозоната успя да направи така, че Гърция вече да не е too big to fail т.е. провалът на Гърция и поемането на някакъв дълг вече не е задължително да ангажира всички останали.

Ефектът при нас какъв ще е?

Нашият курс е обвързан с еврото и няма как да се повлияе. Независимо дали влезем в еврозоната или не влезем, този курс ще си остане такъв. Аз не считам, че може да има някакво движение в курса дългосрочно, някаква конкурентоспособност от гледна точка на износа. Така че, едва ли можем да очакваме конкретни ползи. По-скоро  развитието в Гърция може да има ефект върху нас, тъй като все пак имаме търговия с тази страна. Може да има дори ефект, ако се стигне до излизане от еврозоната, при обезценяването на тяхната валута за българите да стане пък по-евтино. Има го и този вариант.

Коалирането на политически партньори с противоположни възгледи как възприемате?

Това са двете партии, които са срещу спасителните планове, срещу тройката и т.н. На едната партия очевидно й трябват няколко гласа, а другата е по-скоро притурка. Затова не е толкова шокиращо, че се коалират. Това, което ги обединява, е популизмът и от тази гледна точка те са сходни като риторика.

#евро #еврозона #Гърция #Петър Ганев #икономист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"