Картофи или волфрамова мина - това е въпросът

Картофи или волфрамова мина - това е въпросът
A A+ A++ A

Акция „Картофи” бе организирана за жителите на велинградското село Кръстава. Целта - изкупуване на произведените от местното население картофи, а идеята обяснява Васил Тодев, председател на сдружение „Байкария” и представител на Гражданска инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист район без рудодобив: "Идеята е не толкова да се подпомогнат хората в Кръстава, а по-скоро - някакъв контрапункт или

реална алтернатива на рудодобива, който се предвижда

„Районът около селото има страхотен потенциал именно в тази посока – да се развива екотуризъм, с биологично земеделие и производство на чисти храни и продукти”, смяа Тодев. Според него евентуалното развитие на рудодобива директно удря в тази посока, защото на място, в което се използват взривове, химикали и т.н. впоследствие не може да се развива чисто земеделие.

По думите му случващото са в Родопите, и не само, е свързано с волфрамовата мина, тъй като се провеждат и други изследвания. Това означава, че вероятно след нея ще се появят и други, което води към едно бъдеще в посока рудодобив като цяло на района.

Според Васил Тодев хората от селото са против отваряне на мината, защото сред тях има такива, работили в подобни обекти в миналото и знаят какво се случва след това. Мустафа Еюпов,

кметът, обаче твърди точно обратното -

че населението е за отваряне на мината.

„Ако идеята е да се покаже, че има бъдеще в картофопроизводството, при нас в продължение на години няма промени по отношение на проблемите с реализацията на продукцията, разсъждава Еюпов. Продължават да се внасят картофи от какви ли не държави и нашите картофи, колкото и да са по-вкусни и по-хубави, никой не ги купува".

"Това е проблем за цялата държава, не само за Кръстава“, отсича кметът. Той уточни, че сега ще се чака изисканият от РИОСВ-Пазарджик доклад за оценка за въздействието на околната среда и след това ще стане ясно какво ще се случва с мината.

„Жителите на Кръстава присъстваха на обществените обсъждания. Сред тях имаше няколко, които си

мислеха, че ще им вземат имотите и затова бяха против

Но около 95% от хората са за отваряне на мината. Народът иска!", каза още кметът.

Засега развитие по споровете за отваряне на мината няма, контрира Васил Тодев. По думите му редстои да се направи оценка за съвместимост с намиращите се в близост зони по зона "Натура", и изследвания на животински видове. Ние ще информираме хората и ще изследваме до каква степен това, което казват инвеститорите, е реалистично и вярно, подчерта още той.

Тодев уточни, че по време на акция „Картофи“ са събрани поръчки за изкупуването на над 5 тона картофи.

Казусът от село Кръстава разпали и социалните мрежи:

 

#село #Велинград #акция #екотуризъм #биологично земеделие #мина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"