Станишев: ГЕРБ спечели с платена любов

Станишев: ГЕРБ спечели с платена любов
Лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път обвини Борисов и ГЕРБ в нечестна изборна победа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата партия ГЕРБ спечели президентските и местните избори по нечестен начин, заяви за пореден път лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разширеното заседание на Националния съвет на партията.

„Не можем да си затворим очите, че ГЕРБ е първа политическа сила. Те преобладават решително в най-големите градове“, заяви лидерът на левицата, цитиран от БГНЕС.

„На тези избори ГЕРБ спечели повече власт и много повече контрол“, каза още Станишев.

Той отбеляза, че като цяло БСП запазва досегашните си позиции в местната власт, но ГЕРБ съществено е увеличила присъствието в управлението на общините, за сметка на останалите партии.

„Следва да признаем, че с организацията на изборния процес ГЕРБ ни превъзхождат. Предстои ни тежка битка с опонента и на организационно-техническия терен и това изисква промени при нас“, призна Станишев.

„Аз съм убеден, че ако изборите бяха честни, ние щяхме да сме победители във Велико Търново и Смолян, а ГЕРБ щяха да загубят Пловдив и Плевен“, добави той.

Според него, ако изборите бяха честни и демократични, новият президент и новият вицепрезидент щяха да носят други имена. Лидерът на партията напълно вярва, че БСП се е представила достойно на изборите.

„Особено трябва да ни радва, че на втория тур средната възраст на гласуващите за БСП спадна с 11 години“, добави той.

„Партията се изправи на крака, има ново самочувствие“, категоричен е лидерът на левицата. Станишев припомни, че на последните парламентарни избори БСП получи близо 600 000 гласа, докато на втория тур на президентски избори кандидатът й Ивайло Калфин събра милион и половина.

Партията има свои избрани кандидати в 94 общини и в други 9 кметовете са избрани с подкрепата на столетницата. В 34 общини, в които досега БСП не е управлявала, сега има пробив, но в 54 са отстъпили управлението. Резултатът от президентските избори – нашите кандидати отстъпиха първото място със 167 000 гласа, тоест 5% от гласувалите.

„ГЕРБ загуби моралния императив, че те са добрите, които ще накажат лошите и нечестните. В представата на повече от половин милион души, които не са симпатизанти на левицата, но гласуваха на втория тур за кандидатите на БСП, днес определено по-лошите са ГЕРБ“, каза още Станишев.

„Ако през 2009 година огромна част от гласовете за ГЕРБ бяха от любов, днес имаме работа и с платена любов или с любов по принуда“, допълни той.

„Трябва да си обясним, а след това да обясним и на хората какви са средствата, използвани от ГЕРБ за постигане на техните изборни цели. Средствата бяха комбинация от насаждане на страх, употреба на колосални финансови средства със съмнителен произход, контролиран и корпоративен вот. Искам да помоля нашите структури да предоставят в Националния съвет имената на всички бизнесмени и групировки, които открито и нагло участваха в изборите чрез заплашване и купуване“, заяви Станишев.

„Отношенията ни с ДПС и с всеки друг политически субект трябва да се градят на ясни принципи. БСП ще се бори за самостоятелен успех. Възможно е да спечелим следващите избори и да бъдем първа политическа сила, но да останем в опозиция, ако преценим, че сътрудничеството с други партии е недопустим компромис с нашите цели и нашата програма. Може ГЕРБ отново да спечели следващите избори, но по-вероятно и логично е ние да спечелим“, каза още той.

Станишев е категоричен, че левицата няма да седне на една маса с управляващата партия.

„Сигурно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да предотврати или намали възможността БСП да набере още по-голяма сила и да се превърне в първа политическа сила. Тези опити започнаха още в деня след изборите под формата на инициирани от Бойко Борисов интриги за вътрешнопартийни съперничества. Ако опитите за разделение на БСП не успеят, ще се използва познатата схема за заобикаляне на БСП чрез нови политически субекти“, допълни лидерът на БСП.

#БСП #Сергей Станишев #Българска социалистическа партия #президентски избори #местни избори #Ивайло Калфин #Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"