Гърция вече има правителство

Гърция вече има правителство
Алексис Ципрас и Панос Каменос Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция вече състави правителство. Това се случи след среща на Алексис Ципрас с лидера на дясната суверенистка партия Независими гърци, Панос Каменос, който по-рано изрази готовност за сътрудничество, пише британският "Гардиан".

Победителят на изборите в неделя СИРИЗА  ще има 149 депутати, което означава с двама по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство 151 парламентаристи в 300-местния парламент.

Дясната партия Независими гърци е формирана от отцепници от управляващата консервативна "Нова демокрация", които са евроскептици и това ги сближава с радикалната левица от СИРИЗА, която иска да предоговори из основи помощния пакет за Гърция.

Лидерът Панос Каменос, бивш зам.-министър на морския транспорт, отделил се от премиера Андонис Самарас през 2012 г., казва, че меморандумът е превърнал страната му в задлъжняла колония.

Ципрас ще има среща и с проевропейската лявоцентристка партия То Потами, с която СИРИЗА може да формира коалиция с умерени по отношение на ЕС позиции.

Засега няма насрочена среща с комунистическата партия KKE, с която Ципрас е готов да разговаря въпреки изразеното от комунистите нежелание за алианс с левицата.

„Новото правителство на Гърция ще бъде готово за сътрудничество и преговори, които за пръв път ще бъдат на „равна нога”, за постигането на изгодно за всички и жизнеспособно споразумение”, заяви по-рано лидерът на СИРИЗА  Алексис Ципрас.

 

#Алексис Ципрас #Панос Каменос #Гърция #СИРИЗА #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници