СЗО планира реформи за противодействие на ебола

СЗО планира реформи за противодействие на ебола
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Световната здравна организация готви реформи, предизвикани от бавната си реакция на кризата със смъртоносната зараза ебола в Западна Африка. Това стана ясно от извънредна среща на СЗО в Женева, съобщава Би Би Си. 
Генералният директор Маргарет Чан е на мнение, че кризата с опасния вирус е научила света и СЗО какво да правят в бъдеще.

"Светът, в това число и СЗО, твърде бавно видяха какво се разкрива пред нас. Ебола е трагедия, която научи света, в това число и СЗО, на много уроци за това как да предотвратява подобни събития в бъдещето", каза Маргарет Чан.

Сред реформите, които предстоят на организацията, е и създаване то на специален фонд за извънредни ситуации, чрез който да се осигуряват бързо средства при епидемии. Също така се предвижда и подобряване на международното сътрудничество, както и подкрепа за страни, които трябва бързо да реагират при извънредни ситуации.

Според най-новите данни на Световната здравна организация има 21 724 случаи на зараза в девет страни, а починалите от ебола са 8641, като най-голям брой от тях са в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Общо заразените медици са 843 души, от тях 500 починаха. 

Припомняме обаче, че броят на новите случаи на заразени с ебола в трите западноафрикански държави, засегнати най-много от хеморагичната треска, е намалял. Това е първият признак на оптимизъм, допълва СЗО.

#ебола #СЗО #Женева #Сиера Леоне #Либерия #Гвинея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници