Две от показните убийства са дело на варненска престъпна група

Две от показните убийства са дело на варненска престъпна група
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две от показните убийства станали в страната ни са дело на една и съща престъпна група. Става въпрос за убийството на Борислав Манджуков на 24 март 2014 г. и това на семейство Дамянови. Те са жертви, поръчани от варненска престъпна група, чийто ръководител е Радослав Калчев-Черният Рори, който е обявен за общо национално издирване. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов по време на специален брифинг.

В хода на разследванията на показните убийства от последните седмици от началото на годината е станало ясно, че някои от престъпленията са свързани. „Има обвиняеми лица“, уточни Сарафов.

Като обвиняеми са привлечени и други лица като членове на престъпната група. Те са - Николай Тошев-Чирпанския, Галин Минчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския, Николай Илиев-Мазния.

„Участници в групата са и неустановени към момента лица, но работата продължава“, каза Сарафов и допълни, че тази престъпна група се е занимавала основно с наркоразпространение, контрол върху проституцията и мокри поръчки. Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания.

„Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков на 24 март 2014 г. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанслинския“, уточни Сарафов.

По думите на зам.-главния прокурор ръководителят на организираната престъпна група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов, съпругата му е паднала като косвена жертва. „30 000 евро е било платено за убийството на сем. Дамянови“, каза още той.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от своя страна съобщи, че тази група е работила с друга престъпна група, която е била разкрита наскоро.

Стана ясно още, че  Йоско Костинбродския е заподозрян за убийството на Хрисим Хрисимов, който е свидетел по делото срещу него.

„Няма един, който да не е осъждан. Дори и, когато са били в затвора са продължавали своята престъпна дейност“, разясни заместника на Цацаров. Той добави, че двама от членовете на престъпната група - Галин Минчев-Жорко и Николай Тошев-Чирпанския са вече в затвора по-друго дело.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че не изключва възможността Манджуков да се е познавал с част от групата, която го е ликвидирала.

Сарафов даде подробности и относно друго убийство - това на Орхан Изиров. За него са привлечени като обвиняеми Радослав Валеов и Георги Георгиев. Повдигнати са им обвинения за убийство, незаконно притежание на оръжия и наркотици. В квартирата, която двамата делили заедно са намерени от полицията над 2 кг марихуана, патрони, маска с прорез на очите. Те са дали пълни самопризнания за убийството, дори завели полицаите до мястото, където е скрито оръжието, с което е било извършено убийството и то е иззето.

Сарафов допълни, че убитият Орхан е бил наркотрафикант, като е пренасял хероин и марихуана от България за Гърция. Той е бил некоректен, а явно некоректността в този бизнес се наказва строго, замесвал е хероина с чай, влошавал е качеството му и е заделял пари от партньорите си. Затова те са лансирали идеята той да бъде убит.
Освен търговските отношения обаче е имало и лични, тъй като едно от лицата е имало интимни отношения с приятелката на Изиров, поясни още главният секретар на МВР.

Лазаров допълни, че се работи и за разкриването по убийството на секретарката на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова.

#убийства #Борислав Сарафов #Светлозар Лазаров #престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »