Ди Велт: Европа я чака катастрофа, ако никой не отстъпи в спора за гръцкия дълг

Ди Велт: Европа я чака катастрофа, ако никой не отстъпи в спора за гръцкия дълг
A A+ A++ A

Настоящият спор за държавния дълг на Гърция може да се обърне в катастрофа за Европа, ако нито една от страните в конфликта не направи отстъпки, пише в днешния си брой "Ди Велт" по повод на парламентарните избори в южната ни съседка.

Гърците искат опрощаване на дълговете

партньорите от еврозоната решително отхвърлят тази възможност. Ако никой не отстъпи, тогава Европа ще претърпи катастрофа", пише германското издание.

"Два спортни автомобила се състезават, образно обрисува създалата се ситуация "Ди Велт". Този, който първи се забави или отбие, той губи. На валутния съюз му предстои да води

най-голямата психологическа война в своята история –

битката за гръцкия държавен дълг. Изходът е непредсказуем".

"Първият автомобил се управлява от Ципрас, който вероятно ще победи на изборите. Той иска значително опрощаване на дълговете и отказ от курса на строги икономии, за да "спаси от хуманитарна катастрофа" гърците. В другата кола педалът се натиска от международните кредитори. Те са против отписването на дълговете и настояват за провеждането на реформи. И за двете страни в тази рискована игра е важно да издържат психически. Този, който първи прояви страх, той ще загуби. Ако никой не се предаде, тогава ще се случи нещастен инцидент - Гърция ще излезе от еврозоната с непредсказуеми последици за целия валутен съюз", заключава "Ди Велт".

#Гърция #избори #Ципрас #Ди Велт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"