Удариха цял жилищен квартал в Мариупол - 15 жертви, десетки ранени

Удариха цял жилищен квартал в Мариупол - 15 жертви, десетки ранени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

15 души са убити след обстрел от проруските сепаратисти в източноукраинския пристанищен град Мариупол. Това съобщава „Ройтерс”, като се позовава на информация от началника на управлението на МВР в Украйна в Донецка област.

„Като резултат на обстрел от бунтовниците в жилищен район на Мариупол са убити 10 души”, заявява полицейският началник Вячеслав Аброскин.

Проруските сепаратисти са обстреляли с тежки ракети „Град” жилищен квартал в Мариупол, след като обещаха да засилят кампанията си срещу правителството в Киев, съобщават официални лица, цитирани от АФП. Градът се намира под контрола на правителството на Украйна. 

Властите в югоизточния град на брега на Азовско море с близо 500 000 жители обявиха, че широкообхватните ракети са уцелили пазар. Съобщава се и за много ранени при обстрела. По данни на Украинското вътрешно министерство са ранени 62 души.

Малко по-късно сепаратистите от т.нар. Донецка народна република опровергаха информацията.

"Въоръжените ни сили край Мариупол не притежават артилерийска система, с която може да се обстрелва въпросния район. От нашите позиции дотам е доста далеч за оръжията, с които разполагаме", заявяват от щаба на сепаратистите пред „Новости". По тяхна информация огънят се е водил от района на Стария Крим, където се намират украинските части. Това е провокация, категорични са сепаратистите.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов обвини Русия за гибелта на хора в резултат на днешния обстрел на Мариупол. "Точно на Путин лежи пряката отговорност за смъртта, кръвта и страданията на украинците", заяви Турчинов.

Припомняме, че в петък самопровъзгласилата се Донецка република обяви, че повече няма да преговаря за мир. Проруските сепаратисти в Източна Украйна предприеха офанзива срещу правителствените сили и тръгнаха към фронтовата линия, за да я върнат в границите на Донецкия регион. 

#Украйна #Мариупол #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »