ВСС започна проверката срещу съдия Ченалова

ВСС започна проверката срещу съдия Ченалова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В петък Висшият съдебен съвет (ВСС) започна проверката срещу съдия Румяна Ченалова. Шестима от кадровиците на Темида привикаха на разговор магистрати от Софийски градски съд. Припомняме, че в средата на декември ВСС образува дисциплинарна проверка срещу Ченалова във връзка с множество забавени от нея дела. 

От ВСС отказаха да коментират, каквото и да е било по стартиралата процедура. Скандалът гръмна, след като стана ясно, че делото "Белведере" е попаднало за разглеждане при съдия Ченалова при смущаващ избор на компютърната система за случайно разпределение на делата. Оказа се, че проверка на Инспектората към ВСС е установила необосновано забавяне на дела от нейна страна още по времето, когато тя разглеждаше само наказателни дела.

В четвъртък кадровиците на Темида обединиха в едно двете дисциплинарни производства срещу съдия Ченалова.

Мегапроцесът "Октопод" е последното наказателно дело, по което Румяна Ченалова е председател на състава. Отстраняването й от работа за шест месеца замразява разглеждането му на финалната права. Ако Висшият съдебен съвет намери достатъчно доказателство за дисциплинарното й уволнение от системата, процесът трябва да тръгне отначало, при нов съдия - докладчик.

#Румяна Ченалова #съдия #ВСС #Октопод #Белведере

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »