Горанов с рязка промяна в реформата за пенсионните фондове

Горанов с рязка промяна в реформата за пенсионните фондове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на финансите се съгласи изборът между държавното обществено осигуряване (ДОО) и частните пенсионни фондове да се извършва повече от един път. Това става ясно от публикуваните предложения за промяна на Кодекса за социално осигуряване и мотиви към тях, които са публикувани на сайта на ведомството.

Така с новите предложения работещ, роден след 31 декември 1959 г. ще може многократно да избира дали да се осигурява изцяло чрез държавното осигуряване или вноските му да бъдат и в НОИ, и в частни пенсионни фондове.

Това е радикална промяна в позицията на ръководеното от Владислав Горанов ведомство.

Доскоро финансовият министър беше непреклонен по отношение на реформата, която бе приета в края на миналата година и предвиждаше единствено възможността за еднократен избор в живота между НОИ от една страна и НОИ и пенсионен фонд от друга. Сега на всяка година осигурените ще могат да преценят дали да се осигуряват по едностълбовия (НОИ) или двустълбовия модел (НОИ + частен пенсионен фонд).

Отпада и срокът от една година, в който младежите да решат дали искат да се осигуряват за втора пенсия и къде да отиват вноските им. В случай, че те не изберат пенсионен фонд до 3 месеца от започването си на работа, да се извършва служебно разпределение.

Предложените промени обаче ще бъдат обсъдени от работната група към социалния министър Ивайло Калфин, в която участват социалните партньори, заинтересованите институции и политическите сили, представени в парламента

#Владислав Горанов #НОИ #пенсии #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници