Аксиния Боснева: Отново се хващаме за гушите с чиновниците от МЗХ

Аксиния Боснева: Отново се хващаме за гушите с чиновниците от МЗХ
A A+ A++ A

Тази събота от 13 часа тръгва шествие от Министерство на земеделието до Министерски съвет с цел да спре подготвяни промени в Закона за защита на животните. Природозащитниците отдавна не бяха напомняли за себе си, а сега очевидно са много ядосани. Апелът им е срещу "погребването на върховенството на Закона в Министерство на земеделието и храните".

Потърсихме за подробности представител на организаторите - Аксиния Боснева, председател на фондация “АФА-България”. Като член на оперативното звено към общинската програма на столицата за овладяване на кучешката популация тя е участвала съвместно с местната власт, Министерския съвет и Народното събрание в изготвянето на Закона за ветеринарномедицинската дейност, неговия правилник, както и в програмите за овладяване на кучешката популация в София, Елин Пелин, Стамболийски, Лом, Божурище, Перник.

Защо сте отново на бойна нога, г-жо Боснева? Мина доста време от предишните ви протести - какво не е наред?

Вярно, че имаше известно затишие. Надявахме се, че като имат нормативна база, общините могат да работят и ние трябва просто да чакаме резултати. Естествено не сме спирали да помагаме - обезпаразитяваме животните и ги ваксинираме, на кучета, върнати по места, търсим домове и т.н. Но в момента какво се случва? Протестираме, защото се правят опити от Министерството на земеделието и храните в нарушение на  принципите за откритост и прозрачност, на диалог с гражданското общество, да променят Закона за защита на животните, като елиминират участието на гражданските организации. На практика това е  противозаконно, защото българските неправителствени организации по право могат да участват, ако те желаят разбира се, в изготвянето на  законопроектите за изменение на законите за защита на животните, за ветеринарно-медицинска дейност, изобщо по всички въпроси, които касаят животните.

Какво конкретно действие ви провокира?

Сформирана е работна група, която в рамките на две заседания приема предложения и изготнвя проект за  изменение на закона. Това е абсолютно непрозрачно, тайно от организациите за защита на животните в България, които са над 30. Написахме писма, пожелахме да бъде формирана нова работна група. Но получихме отговор - абсолютно неофициален, не като писмо, а няколко реда на имейла - че работната група вече е взела решение и там са участвали две неправителствени организации. Нямаме нищо против, кои са тези две не ни интересува. Въпросът е, че нито една от организациите, които сме изключени, не сме упълномощавали някой да ни представлява. В този смисъл министерството нарушава закона, който би трябвало да контролира как се изпълнява.

Споменавате и котките в апела си, на тях пък какво им готвят? За какви извънредни харчове става въпрос?

Ние първо протестираме срещу подмяната на цялостната философия на Закона за защита на животните. Това е най-страшното. Колкото до котките, намираме, че в дадения момент е абсолютно необосновано да задължават собствениците да ги регистрират като кучетата. Явно се цели да се облагодетелстват някакви хора, които ще обработват тези котки. Ние сме убедени, че една такава ненавременна норма ще предизвика бум на котешка популация по улиците. Един пенсионер няма да може да отдели от скромните си доходи пари, за да изпълни техните разпореждания – да регистрира котката, да я чипира, обезпаразити, ваксинира. Всички тези неща може да надхвърлят една трета от пенсията му. И какво му остава на човека - защото между другото ги плашат и с големи глоби, ако не изпълнят разпорежданията – да изостави животното на улицата. За радост на тези, които за сметка на данъкоплатците с държавната пара ще изпълняват дейности. Защото се предвижда национална програма - да се  отпуснат пари от държавата за обслужване на регистрацията на кучета и котки. 

Някои ще формират приход от тези разходи, нали?

Е да де, работейки, те ще имат приход и в същото време ще трупат стаж за пенсия. Четох една статия, в която обясняват как чиповете, които се слагат, ще имат срок на годност 8 години. Т.е. след осем години те отново трябва да залавят всички котки и да ги чипират.  Прогнозирали са си години наред да имат работа и приходи.

По-конкретно кого описвате - за фирми ли става въпрос?

Това го правят някои общини и неправителствени организации, които са сключили договори с общините и използват парите на данъкоплатците за тази дейност.  Допускам, че точно тези общини са в работната група. И имат интерес от цялата тази работа.

Да се върнем на вашия диалог с властите - защо казвате, че искат човек да има диплома, за да бъде гражданин?

Съдържанието на обществения контрол е регламентирано в чл. 58 от закона. И не е задължително притежаването на специални знания, както в момента е записано в подготвяна промяна - знания в областта на на здравеопазването и хуманно отношение към животните. Ние не знаем какво тълкувания влагат за квалификацията на граждани. След като се споменава здравеопазване и хуманно отношение, значи би трябвало човек да е ветеринарен лекар или еколог. Иначе няма право да защитава животните. Така излиза. Но с това се нарушават гражданските права. Всеки гражданин има право да получава компетентна информация, всеки гражданин може да сезира компетентните органи с искане за извършване на проверка, за спазване на изисквания за защита на животните. Освен това, след като ти  вече си години наред в една организация и си избрал това за своя кауза, се предполага, че имаш някакъв набор от знания. Не са необходими специални знания и диплома за висше образование за ветеринарен лекар, за да прецениш, че в непочистена и непригодна клетка в приюта не са спазени изискванията за отношение към животното.

Просто правят опит да елиминират организациите. Да не им се пречкаме. За да могат те спокойно да си вършат, каквото са предвидили. Абсолютно излишна е в момента национална програма, не знам как държавата в този финансов колапс ще отдели пари за всички общини. Не само за кучетата, но и за котките. Освен това е разписано, че националната програма трябва да се изготви съгласно един документ, който не е на ЕС, а е на Световна организация на ветеринарните лекари - Код за сухоземните животни. Това не е задължителен документ, а е само препоръчителен.

Какво не одобрявате в този документ?

В този код присъстват препоръки, че методът „вземи, кастрирай и върни“ е удачен, но животните могат да се връщат, само ако общността е съгласна. Т.е. ако един човек не е съгласен, а такива винаги ще има, животните не се връщат на мястото, откъдето са взети. Значи остава да тъпчем в приютите. И логично е – ако животното не се вземе за осиновяване в определен срок, да го умъртвиш. Даже в този препоръчителен код са посочени и други варианти - защо да харчим пари за евтаназия, като може с ток или газ... Въобще опорочава се цялостната концепция и философия на Закона за защита на животните, който между другото припомням беше определен като най-добър закон  в ЕС от Европейската комисия, когато се прие през 2008 година. И само 7 години по-късно изведнъж тази работна групичка законотворци решиха, че не е добър трябва да го променят.

Омръзна ми да го повтарям, но явно не се обяснява достатъчно. Този метод "кастрирай и върни" не е защото искаме да има кучета по улиците, а защото това е единствената ефективна мярка за трайно решаване на проблема. Връщат се кучетата обработени, именно за да се блокира раждаемостта. Когато това стане във всички местности, тогава започва постепенно, поетапно ограничаване на животните. Паралелно трябва да се ограничава раждаемостта на домашните дворни кучета, защото оттам идват новите попълнения. Това го доказва в периода 2007-2009 година столична община под ръководството на Бойко Борисов, когато само за две години намали популацията в София с 23%.

Колко са в момента кучетата по улиците на София, има ли актуална статистика?

По данни на Столична община са около 6 хиляди.

А бяха над 10 хиляди преди две години?

Бяха 11 хиляди през 2007 година. През 2009  бяха 8 хиляди и 500, а сега са 6 хиляди. Трябваше да са 2-3 хиляди, но не се работи както трябва. И това е проблемът - че променят философията на закона. Това, което искаме всички да постигнем, е да няма  бездомни животни. Точно обратното ще се постигне с тези промени, ако бъдат приети в НС. Популацията на котките ще ескалира, кучетата ще продължат да се размножават. Защото не можеш  да освобождаваш мястото, което те обитават и да очакваш, че то няма да се попълни от нови животни. Просто това е закон на природата. Когато не е блокирана раждаемостта, ти докато прибираш две кучета в квартал Младост, в квартал Горна баня някое женско куче ражда 12.  Така че, имаме 12 срещу 2. Трябва да подчертая, че когато се въвеждаше мярката "кастрирай и върни", приложихме препоръка на Световната здравна организация, изготвена в резултат на техните опити да се преборят с беса. Доказано еу че това е методът, който работяти ефективно.

Излиза, че с администрацията сте на нож по стари теми?

Отново се хващаме за гушите дали да връщаме кучетата по места или да ги оставяме на улицата. Това наистина е стара тема. Общините не обясняват защо се връщат.  А те се връщат със задача. Имат мисията да не допускат нови животни, а не защото някой иска да има животни. И в следващият момент от 5 остават три, после две и в крайна сметка 0. За съжаление все едно се връщаме в 2012 г., когато тогавашният министър Найденов подписа по същия начин изготвен нормативен документ, без да ни уведоми, с някакви безумни регламенти. Ние тогава скочихме на протест. Знаем как се разви кариерата на г-н Найденов като политик. Но ето, минали са 2 или 3 години и тази политика на задкулисието продължава. Значи ябълката не е гнила само заради министър Найденов, но и заради по-долните слоеве във ведомството. Ние информирахме министър-председателя, двете комисии, които касае темата в Народното събрание и сме поискали да ни информират какви ще бъдат санкциите срещу тези служители, които са си позволили да нарушат закона.

#министерство на земеделието #Аксиния Боснева #Закон за защита на животните #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »