Българите в Молдова пропищяха от дискриминация

Българите в Молдова пропищяха от дискриминация
Тараклийският държавен университет в Молдова. Снимка: panoramio.com
A A+ A++ A

Българите в Молдова смятат, че са безпрецедентно дискриминирани и ще помолят София да им окаже помощ.

В град Тараклия, административен център на гъстонаселен с етнически българи регион, е било проведено извънредно заседание на районния съвет, на което е било прието обръщение на районните съветници към българските власти, както и към посланиците на акредитираните в Молдова дипломатически мисии, съобщи изданието „Нови регион“, цитирано от „Дневник“.

По информация на агенция „Омега“ заседанието е било свикано във връзка с „безпрецедентна проява на дискриминация към българите от страна на новата власт“.

Местните власти искат да информират международната общност, че въпреки обещанията на премиера Влад Филат централните власти в Молдова са приели решение напълно да спрат бюджетното финансиране на населения с българи регион.

Българите в Молдова също така припомнят, че от 2009 г., с идването на дясноцентристко правителство на власт, ситуацията в региона им е рязко влошена. Първият тревожен сигнал е било затварянето на регионалния лицей „Кирил и Методий“, който е бил част от Тараклийския държавен университет.

През есента на 2009 г. представителите на българските общини в Молдова бяха възмутени от дискриминацията на молдовските власти.

В публикувана тогава програма на новото правителство е било записано „развитието на пет университетски полюса съответно на социалноикономическите потребности на държавата“.

Тараклийският университет обаче не е бил сред приоритетните и все още отсъства от програмата на правителството.

В същото време в рамките на т.нар. оптимизация на системата за предуниверситетско образование властите в Молдова са решили да се отърват от училищата в българските села.

Вече има редица примери в районите Леовский и Кантемирский, където училищата с преподаване на българския език били затворени или се планира да бъдат затворени. Властите също така са решили напълно да спрат финансирането на преподаването на български език.

Жителите на Тараклийски район масово не приемат този подход на властите. Във връзка с това районният съвет приема решение да излезе от правителствената програма за оптимизация, опитвайки се да съхрани българската култура и език. Това обаче среща ожесточена съпротива от молдовското правителство.

Въпреки личното обещание на премиера Филат да съхрани българските училища, представители на правителството са заявили, че „тези обещания не могат да бъдат изпълнени“.

По този начин властите в Молдова напълно отказват да финансират бюджетната сфера в района, гъстонаселен с българско малцинство.

От 27 февруари 2012 г. правителството на практика изнудва ръководството на Тараклийския регион и не му отпуска положените по закон финансови средства от бюджета.

Заради това районният съвет се обръща към българските власти и чуждите посланици с молба да обърнат внимание на политиката на официалните власти на Молдова за дискриминация на правата на българите.

Авторите на писмото също така молят да бъде оказана помощ за финансирането на дейността на училищата с преподаване на български език в местата, където живее компактно българско население.

#Молдова #София #българи #Тараклия #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"