Брендо отново е напуснал България преди три месеца?

Брендо отново е напуснал България преди три месеца?
A A+ A++ A

За втори път през последните осем месеца изтича информация, че Евелин Банев-Брендо е напуснал България. През юли се лансираше новината, че той е заминал за Швейцария, а сега в. "Дневник" пише, че той липсва от страната от около три месеца. Вестникът твърди, че се позовава на два независими източника.

Осъденият на две инстанции в Италия за ръководител на международна група за трафик на кокаин беше с най-леката мярка за неотклонение "Подписка", но му беше наложена забрана да напуска страната.

Процесът срещу Банев в Италия е пред последна инстация, но дори и да бъде окончателно осъден там, българските правоохранителни институции

може да не могат да го изпратят там, за да изтърпи наказанието си

Италианските власти бяха върнали Брендо на България за целите на висящото срещу него и негови роднини дело за пране на пари в София.

Мярката "Подписка", с която е Банев, както и забраната да напуска страната, му бяха наложени от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на пари - 21 млн. лв.

По това дело подсъдими с Банев бяха доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Всички те

бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора

Решението на САС беше подписано с особено мнение от един от съдиите. Прокуратурата обжалва, но делото все още не е насрочено пред Върховния касационен съд (ВКС).

Адвокат Ина Лулчева, която го защитава по този процес, заяви, че подзащитният й няма интерес да нарушава забраната да напуска страната, но тя няма информация къде е той.

Мярката "подписка" пък изисква обвиняемият да не напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Ако той не го изпълни, това е основание за изменение на мярката в по-тежка. Органът, следящ за изпълнението на тази мярка, е прокуратурата. Оттам обаче заявяват неофициално, че не следят за изпълнението на мярката, по-скоро са страна във висящ съдебен спор, а отговорни са съдът и МВР.

20-годишната присъда на Брендо за наркотрафик в Италия все още не е влязла в сила

но на първа инстанция той е признат за виновен, че в периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано, както и край испански и португалски брегове и в открито море. Според местната полиция по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно.

Властите в Румъния също искат екстрадицията му по разследване на наркотрафик, а неотдавна стана ясно, че срещу него се води и разследване за пране на пари от швейцарските власти.

Плез октомври миналата година в интервю италианският писател Роберто Савиано, осъден на смърт от италианската мафия, заяви, че

"Банев е фигура от голямо значение и в Италия

Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко".

Според Савиано отвличането на дъщерята на Брендо е било "за да го принудят да мълчи за Италия". Разследването на отвличането на детето, което беше в неизвестност почти два месеца, все още не е приключило, въпреки че през април 2013 г. прокуратурата обяви, че има водеща версия, а през юни същата година главният прокурор Сотир Цацаров посочи случая като приоритетен.

#Брендо #Евелин Банев #напуснал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"