Газът поскъпва с 13% от 1 април, скача и топлоенергията

Газът поскъпва с 13% от 1 април, скача и топлоенергията
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 април природният газ ще поскъпне с близо 13 процента, а цените на топлинната енергия също ще се повишат, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Има вероятност регулаторът да вземе още днес окончателно решение за цените за второто тримесечие на годината на закрито заседание, съобщи още Семерджиев, предаде Дарик радио.

„Булгаргаз“ води активни преговори с руската компания „Газпром“ за намаляване на цената на природния газ. Дори това да се случи обаче, не е ясно как ще се усети от крайния потребител“, заяви по време на обществено обсъждане за цената на синьото гориво директорът на дружеството Димитър Гогов.

По думите му една от големите причини за исканото близо 26-процентно увеличение на цената на природния газ от 1 април е нарушеният паричен баланс на компанията.

Гогов допълни, че неизплатените суми към доставчика на седемте големи потребители към днешна дата възлизат на 193 млн. лв., но все още компанията не е заплашена от фалит

„Нашето желание е ефектът, който ще постигнем с „Газпром“ към оптимизиране на нашите разходи, да започне още от 1 април. Поне така вървят засега разговорите. Не мога да отговоря от гледна точка на потребителите, защото не съм в тази кожа. За крайния потребител разходите за енергия всеки ден се увеличават и стават все по-непоносими, защото доходите не следват същата тенденция на нарастване“, коментира той.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев ефектът от намалението на цените по договорите за доставка на газ от „Газпром“ ще бъде дългосрочен и при всички положения ще се отрази на потребителите през топлофикациите.

„Точният механизъм и количество нека да го остави за тогава, когато наистина се случи намалението като процент. Трябва да преценим как този процент може да се отрази върху нашето евентуално решение, не върху предложението на „Булгаргаз“, каза шефът на регулатора.

„Булгаргаз“ е далеч от фалита, но има проблеми с текущите вземания, обясни Димитър Гогов.

„Размерът на тези задължения от основните седем клиенти с по-високи суми като просрочие в момента е 193 млн. лв. Когато излязат фактурите в понеделник, разбира се, сигурно ще има и някакво плащане с нов падеж, тази сума ще надхвърли 235 млн. лв.“, каза Гогов.

Според него 70 процента от задълженията са на „Топлофикация-София“, която за четирите зимни месеца е увеличила дълга си със 110 процента.

Семерджиев отново контрира шефа на „Булгаргаз“: „Едно от основните задължения на всяко дружество е да си събира вземанията. Ако не може да се справи, трябва да си смени ръководството, което да се опита да се справи“.

Дружеството все още не е на ръба на фалита, но към момента по сметките на „Булгаргаз“ в банките има налични едва 48 милиона лева на фона на дължимите към партньори на компанията около 160 млн. лева.

Очаква се ново намаление на капитала на „Булгаргаз“ с размера на загубата, която за миналата година е около 70 милиона лева.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #газ #топлоенергия #Булгаргаз #Газпром #Димитър Гогов #топлофикация #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"