Депутатите приеха стратегията за съдебна реформа

Депутатите приеха стратегията за съдебна реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха актуализацията на стратегията за съдебна реформа. 173 народни представители са гласували "за" промените, 4 са били против, а 18 са се въздържали.

Една от най-важните промени в стратегията е свързано със структурата на ВСС. Новите текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия Тя ще включва мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите.

Актуализираната стратегия за съдебната реформа бе подготвена от правосъдния министър Христо Иванов. Нейната цел е да се осигури европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

#съдебна реформа #актуализация #стратегия #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"