Почина дългогодишният диригент на Музикалния театър Росица Баталова

Почина дългогодишният диригент на Музикалния театър Росица Баталова
A A+ A++ A

На 84- годишна възраст почина почетният гражданин на Стара Загора маестра Росица Баталова, дългогодишен диригент на Националния музикален театър "Стефан Македонски", съобщиха от Областната управа на Стара Загора.

Поклонението ще бъде на 23.01.2015 г. от 9.00 до 10.00 ч. в Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Незабравими остават в годините стотиците концерти на създадения от нея Дамски камерен оркестър "София". Нейната гореща емоция се пренася на страниците на книгите "Автобиографични разкази", "Спомени за хора и събития", "Размисли и спомени за диригентското изкуство". Носителка е на високото отличие "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци. Поклонението ще бъде на 23.01.2015 г. от 9.00 до 10.00 ч. в Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Баталова е родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора, в семейството на Георги и Ничка Баталови, които са сред съоснователите и солистите на първата извънстолична опера – Държавна опера – Стара Загора . Семейството и музиката определят нейна съдба.

Десетки постановки на оперети и мюзикъли са оживявали под нейната диригентска палка - "Веселата вдовица", "Хубавата Елена", "Орфей в Ада", "Прилепът", "Графиня Марица", мюзикълите "Лека нощ, Бетина", "Андалусия", балета "Щраусиана". Прочутата творба на Калман "Царицата на чардаша" е дирижирана от нея в много български театри, в прочутия виенски Раймунд театър и по цял свят.

 

#Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"