Откриха копие от най-старото евангелие върху маска на мумия

Откриха копие от най-старото евангелие върху маска на мумия
A A+ A++ A

Папирус, от който била направена маската на мумия в древен Египет, може да съдържа копие на най-старото евангелие, открито досега. Това е фрагмент от Евангелието на Марко, написано през първи век, по-точно преди 90 г., съобщи "LiveScience" .

Евангелието на Марко е втората книга от Новия завет и второ от четирите канонически евангелия. Традиционно в Новия завет следва след Евангелието от Матей и пред Евангелията от Лука и от Йоан.

Въпреки че мумиите на египетските фараони носели маски, изработени от злато, обикновените хора трябвало да се задоволят с маски, изработени от папирус (или лен), боя и пергамент. Като се има предвид колко бил скъп папирусът, хората често използвали повторно листове, на които имало дори текстове.

През последните години учените са разработили техника, която позволява на маските да се отлепят без да се разпадат и да се уврежда мастилото върху хартията. Екип от 13 учени от Богословския колеж в Акадия (Уолфвил, провинция Нова Скотия, Канада) работят неуморно, за да докажат автентичността му.

"Работим по възстановяването на древни документи от първи, втори и трети век. Тези древни свидетелства са не само християнски и библейски, но класически, търговски, лични писма светски книжа или гръцки текстове", коментира Крейг Еванс, професор по изучаване на Новия завет от Богословския колеж в Акадия.

Най-старото оцеляло копие на евангелски текстове, открито досега датира от втори век (годините 101-200). То се появи през 2012 г. в Анкара, датира от 1500 години и е написано на арамейски, езикът, който е говорил Исус. Предполага се, че евангелието е едно от обявените за апокрифни след Вселенския събор през ІV век в Никея.

#Египет #маска #евангелие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »