Подариха скъпи биояйца на Найденов

A A+ A++ A

Депутатът от „Коалиция за България“ (КБ) Димчо Михалевски подари на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов две кори със скъпи биояйца, докато Найденов беше на парламентарната трибуна.

„Благодаря за яйцата, но тези са био и те са по-скъпи. Те не могат да бъдат сравнявани. Другите, които донесохте, са от кокошки, отговарящи на условията, и струват 33 стотинки“, заяви Найденов, цитиран от БГНЕС.

Депутатът от КБ представи 2 кори с по 10 яйца: едните размер М, на цена 3.29 лв., а другите - L размер, на цена 4.89 лв., с уточнението, че и двата вида яйца били от щастливи кокошки.

Михалевски подари скъпите яйца на министъра на земеделието направо на парламентарната трибуна по време на контрола. Мирослав Найденов отговаряше почти като на маратон на 17 депутатски въпроса, един от които за цената на яйцата.

Цената на яйцата в България в момента е такава, каквато е в цяла Европа, каза министърът в отговор на въпрос на депутата от КБ Пенко Атанасов.

Народният представител го попита каква е причината цената на яйцата да се вдигне така, че да затрудни обикновения българин. Атанасов отбеляза, че Найденов „бяга по перваза“ от този въпрос.

„Какво ли не съм чувал от тази трибуна, но вие родихте поредния бисер – не бягам по перваза. Не виждам перваз“, реагира Найденов.

Виждам, че при Вас има носталгия към далечното минало, когато цената на яйцата се определяше от политбюро, не спести ирония министърът.

„При цената на яйцата има пазарна функция. Те поскъпват от началото на годината плавно - имаше и субективни фактори, свързани с това, че в рамките на една седмица цената скочи драстично, и тогава държавата се намеси“, посочи Найденов.

Той съобщи, че са били проведени разговори и с производителите, и с големите търговски вериги, но не се е получил задоволителен отговор от тях.

Министърът увери, че след тези разговори цената се е стабилизирала и в момента е такава, каквато е в цяла Европа.

Министърът на земеделието изобщо не се впечатли от подаръка на депутата Димчо Михалевски от 20 яйца, за които каза, че е нормално да са скъпи, защото са екояйца от свободни кокошки.

„Ако желаете, можем да отидем след това заедно и ще намерим по 29“, се обърна Найденов към двамата депутати.

От Министерство на земеделието и храните малко по-рано съобщиха, че от 14 до 21 март средните цени на едро и на дребно на яйца за страната отбелязват понижение с между 0.01 и 0.03 лв./бр. спрямо предходната седмица.

Най-чувствително поевтиняване е регистрирано при цените на дребно в големите търговски вериги, а по-слабо изразено – при цените на едро и на дребно в по-малките магазини.

Средната цена на едро на яйца размер М за изтеклата седмица е 0.32 лв./бр., с 0.01 лв./бр. по-ниска спрямо предходната седмица.

По области цените варират от 0.27 лв./бр. в Силистра до 0.35 лв./бр. в Разград. В по-голямата част от страната се отчита намаление на цените, преобладаващо с по 0.01 лв./бр., а в две области и по-значително - в Силистра с 0.05 лв./бр., или 15.6%, и в Ловеч с 0.02 лв./бр., или 5.6%. Леко повишение на цените е регистрирано само във Варна и Плевен – с 0.01 лв./бр.

#Коалиция за България #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Министерство на земеделието и храните #Димчо Михалевски #яйца #Европа #КБ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"