Калфин иска покачване на пенсионните вноски

Калфин иска покачване на пенсионните вноски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин застана твърдо зад идеята си да има плавно покачване на вноските за пенсионно осигуряване, макар по-рано днес финансовият му колега Владислав Горанов да обяви, че според него още не е дошъл моментът за това. След близо два часа дискусия в социалното ведомство приключи първият тур от започналите днес редовни вторнишки срещи на вицепремиера Ивайло Калфин с представители на партиите, бизнеса и синдикатите за пенсионната реформа.

Предложих увеличение за 12 години напред с общо 4,5 % ръст на вноската, 3,5% за пенсии, които се вдигат с по 0,5% през година и с по 0,2% през година за фонд "Безработица" - тоест за това общо 1%, обясни министърът. 

За работодател, който осигурява работник на 1000 лева, ще значи през следващата година, ако влезе тази схема, месечно да внася по 3 лева повече на работник, а той пък да внесе 2 лева. Това би освободило годишно, след като влезе в сила до 2027 година, разход от около 200 милиона годишно, а тогава да се натрупа 1 милиард лева в НОИ, пресметна пред медиите Калфин.

В момента от 2017 г. се предвижда увеличаване на вноските в частните пенсионни фондове, предвидено е в настоящото законодателство. На тях ще се върнем като мине дискусията как те ще работят. Общото разбиране беше, че няма да сменяме общата архитектура на сегашната пенсионна система, разясни още министърът.

Работодателите категорично не са се съгласили с каквото и да било увеличаване на вноските, с различни аргументи. Според тях разходите им за труд са достатъчно натоварени и не могат да поемат повече. Синдикатите са на обратната позиция, а депутатите са били със смесени чувства, стана ясно от думите на социалния министър.

По отношение на достъпа до пенсии Калфин обяви, че се запазват параметрите, а именно - 65 години за пенсиониране и за мъжете, и за жените от трета категория труд. Цел ще бъде и създаване на условия за пенсиониране на втора категория 3 години преди трета и на първа категория 8 години по-рано.

Стъпките за увеличаване на стажа и възрастта трябва да са минимално ниски, смята министърът, като по негова преценка е нормално до 2029 г. мъжете от трета категория труд да се пенсионират на 65 години. За жените това нещо трябва да отнеме по-дълъг период, тъй като имат 52 месеца за наваксване - възможно е до 2037 година и те да достигнат тези 65 години. За 1-ва и 2-ра категория труд се запазва точковата система, увеличаването на възрастта там е донякъде компенсирано, разясни Калфин.

#Ивайло Калфин #пенсиониране #пенсии #синдикати #бизнес #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?