Горанов: Започваме сериозна работа по присъединяване към еврозоната

Горанов: Започваме сериозна работа по присъединяване към еврозоната
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България започва сериозна работа по присъединяването към единния банков съюз. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

„Най-естествено е да започнем разговора и за еврозоната. Мястото на България е там. Ние отдавна сме в еврозоната чрез фиксирания курс на лева към еврото, но въпрос на стратегически приоритет, така както влязохме в НАТО и ЕС, да влезем и в еврозоната“, уточни Горанов.

Финансовият министър съобщи още, че се предвиждат промени в законодателството, по което работят БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които надзирават съответно банковия и небанковия финансов сектор в България.

„Идеята, че парите обичат тишината, не трябва да бъде абсолютизирана и зад нея да се прикриват неудачи на управлението на финансовите системи. Вероятно законодателното решение по отношение на двата регулатора, да има относителна функционална независимост на членовете на колективните органи за управление, на надзорните институции, не дава добър резултат или поне показва слабости и вероятно би било полезно да се мисли за колективно носене на отговорност и колективно взимане на решения“, посочи Горанов и допълни, че така ще сме сигурни, че „няма да е само в ръцете на един човек ядреното куфарче."

#финансов министър #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"