„Росатом“ готова да удължи споразумението за „Белене“

„Росатом“ готова да удължи споразумението за „Белене“
България започва изграждането на АЕЦ „Белене“ още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската корпорация „Росатом“ е готова да обсъжда удължаването на споразумението за строителството на АЕЦ „Белене“ след получаването на позицията на България по проекта, заяви ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко.

„При изпълнение на взаимните условия може да бъде обсъждано удължаване, но едва след получаването на българската позиция“, каза той, цитиран от Интерфакс и „Фокус“.

Настоящето споразумение за АЕЦ „Белене“ между „Росатом“ и българската страна изтича на 31 март 2012 г.

Кириенко поясни, че „Росатом“ иска да знае доколко българската страна иска да удължи споразумението, по какви причини и има ли гаранции, че всички ангажименти в новото допълнително споразумение ще бъдат изпълнени.

Сергей Кириенко отбеляза, че българските партньори все още не са представили своите предложения за развитие на проекта, като добави, че „поне един път месечно длъжностните лица в България правят в медиите взаимноизключващи се изявления“.

Той каза още, че в случай на отказ от проекта България може да купи вече готовия реактор. В същото време Кириенко се усъмни в целесъобразността на поставянето на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като преместването му в друга централа може да отнеме 5-7 години.

В сряда Кириенко увери, че Русия ще изпълни всички свои ангажименти за строителството на АЕЦ „Белене“, но ръководството на България трябва възможно най-бързо да вземе решение по проекта.

България започва изграждането на АЕЦ „Белене“ още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години.

Новият договор между „Атомстройекспорт“ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта „Белене“. Строителните дейности започват през юли 2008 г. след подписването на Протокол за откриване на площадката „Белене“.

Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант RWE, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация „Росатом“, чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за „Белене“. Това са водещият финландски енергиен концерн „Фортум“ и френската компанията „Алтран“.

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, „Росатом“ и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25% за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

#Росатом #Сергей Кириенко #АЕЦ „Белене“ #България #АЕЦ „Козлодуй“ #реактор #Атомстройекспорт #НЕК #RWE #АСЕ #Фортум #Алтран #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »