ЕС готви широк алианс с ислямски страни срещу тероризма

ЕС готви широк алианс с ислямски страни срещу тероризма
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Алианс с ислямски държави за борба с тероризма. Тази идея обсъдиха европейските външни министри на съвет в Брюксел в понеделник, като една от планираните мерки за борба с радикалните джихадисти.

"Ние трябва да засилим сътрудничеството си заедно, на първо място с арабските страни, но също така и на международно ниво. Заплахата не е само тази, пред която се изправихме в Париж, но също се разпространява и на много други места по света", каза върховният представител за външна политика на ЕС Федерика Могерини.

Тя се срещна по-рано с ръководителя на Арабската лига Набил ал Араби. Целта на срещата е да се подобри сътрудничеството между двете организации след нападението над редакцията на "Шарли ебдо" и антитерористичните операции в Белгия. Ал Араби е присъствал и на срещата на външните министри на страните от ЕС, съобщава Би Би Си.

На срещата на външните министри няма да бъдат взети конкретни решения. Обсъждат се различните варианти за действие преди специалната среща на европейските лидери по въпросите на тероризма, насрочена за 12 февруари.

По-голяма част от първите дипломати да присъстват и на среща с американския държавен секретар Джон Кери във вторник в Лондон. На срещата се очаква да бъдат и техни колеги от арабски държави.

Срещата на 28-те външни министри от ЕС беше насрочена след терора в Париж, при който загинаха общо 17 души. Тя идва и на фона на антитерористичните акции в Белгия и повишеното ниво на тревога в цяла Европа. Съвпадна и с продължаващите масови протести в мюсюлманските държави срещу публикуването на изображение на пророка Мохамед в последния брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо", което беше обект на атаката.

#Федерика Могерини #ЕС #Шарли ебдо #Лондон #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"