Има още две планети в Слънчевата система?

Има още две планети в Слънчевата система?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Слънчева система най-вероятно е по-голямa от това, което смятахме до момента. Според нова теория най-малко две нови планети има отвъд орбитата на Плутон, съобщава Discovery News. Астрономи са засекли необикновено движение в тази част от Космоса.

Учените са наблюдавали необичайно поведение на отдалечените космически камъни, наречени отдалечени транснептунови обекти. Те са забелязали промяна в траекторията, по която би трябвало да се движат, на хиляди подобни обекти. Според тях тя е необичайно широка. За да се обясни тази аномалия, астрономите са предположили, че в съседство до транснептуновите обекти има планети, чиито орбити променят техния курс.

"Точният брой не е ясен, като се има предвид, че имаме ограничена информация, но изчисленията ни предполагат, че има най-малко две планети, ако не и повече в пределите на Слънчевата система", каза Карлосде ла Фуенте Маркос от университета "Комплутенсе" в Мадрид. Смятаме, че най-вероятното обяснение е, че други непознати планети съществуват отвъд Нептун и Плутон, добави той.

По думите му, ако теорията се докаже, че е истина, това би било „революция" за астрономията.

До момента най-отдалечената планета в нашата система е газовият гигант Нептун, а след него се намира Плутон.

Припомняме, че през 2006 година Плутон беше изваден от списъка на планетите, тъй като беше установено, че е планета джудже. Обаче астрономите продължават да откриват нови небесни тела, докато се задълбочава дебатът по въпроса как трябва да се дефинира кое е планета.

#планети #Слънчева система #Нептун #Плутон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »