Проф. Вучева: Трябва да поискаме официално включване в ERM-2

Проф. Вучева: Трябва да поискаме официално включване в ERM-2
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проф. Христина Вучева е икономист и дългогодишен преподавател в УНСС. Тя участва в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996 г. Проф. Вучева е бивш министър на финансите и вицепремиер в служебното правителство с премиер Ренета Инджова /1994-1995/.

Възможно ли е да влезем в парично-валутния механизъм ERM-2, така наречената чакалня, до 2018 година?

По принцип да, но зависи от желанието на тези, които управляват, по точно от Българската централна банка и правителството.

Кога е най-удачно България да се присъедини към еврозоната?

Трябваше отдавна да го сторим. При настоящата ситуация според мен, трябва веднага да поискаме разговори за т. нар ERM-2 и да престоим там две-три, повече години по някой път се налага, и тогава вече може да се говори за еврозоната. За еврозоната не може да се водят разговори преди да се премине този етап - включване, ние сме го изпуснали него отдавна. Така че най-добре е да говорим, ако някой сериозно иска да говори, а аз не виждам някой сериозно да говори, освен журналистите, това е да поискаме официално включване в така наречения ERM-2.

Защо е важно въвеждането на еврото?

Ами защото ние по договор сме задължени, когато сме се присъединили и сме подписали договор за присъединяване през 2007 г. към ЕС, ние следва да станем членове на еврозоната, само е въпрос на определено време и на оценка. Ние не сме от страните, които имат право на избор, това е съществувало в началото на Евросъюза, после е отпаднало след съответни уточнения на договорите. Сега всички страни, които се включиха от 2004 г. и ние от 2007 г. са задължени да станат членове на еврозоната, това е институционалната страна на проблема. Фактическата у нас е оценка на всеки един, тъй като не чуваме досега официална оценка от тези, които ни управляват, но експертите говорят най-различни неща. Аз съм от тези, които считат, че това е много необходимо, и че ще има полза в много направления.

Какви са плюсовете за страната от въвеждането на еврото?

Най-напред това, че ще имаме по-голяма сигурност по отношение на кредитите, които ще получава бизнесът, по нормални лихви и разбира се по-голяма сигурност при прилагането на съответните европейски директиви, особено тази, която последно беше приета през 2014 г. и се отнася за преструктуриране на банки, какъвто беше случаят с КТБ. Срокът й за въвеждане беше 31 декември 2014. У нас никой не говори, а това е една изключително важна директива. Никой не каза защо финансите и БНБ не са поднесли още проект, който да показва как тя се транспонира в българското законодателство. Срокът е изтекъл - 31 декември 2014 г. Ако ние бяхме членове на еврозоната, това просто е невъзможно. Там нещата са по-канализирани. В чисто икономически план по-голяма сигурност за финансовата и за банковата система.

Има ли някакви негативи от въвеждането на еврото у нас?

Няма никакви минуси, освен това, че ще се налага известно финансово участие, което е свързано с определени вноски. Те са съизмерими с икономическото съсътояние и БВП и не са кой знае какво, но има такава финансова тежест.

Ще бъдат ли повишени цените на стоките и услугите след въвеждането на еврото?

Приказките за това, че цените ще нараснат не са верни. Включването ни в еврозоната не означава изменение в цените. Цените по това време биха могли под влияние на други фактори да нарсанат. Цените у нас са свързани главно с цените на електричеството, на топлоенергията и други. Промяната в това дали ще сме членове или няма да сме членове на еврозоната не е фактор, който да промени равнището на цените, както се говори невежо.

 

#евро #въвеждане #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"