Новият президент на Германия призова за солидарна Европа

Новият президент на Германия призова за солидарна Европа
Европа бе обетованата земя на моето поколение. За моите внуци тя ще бъде част от всекидневието, каза новият президент на Германия Йоахим Гаук. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Йоахим Гаук положи клетва като президент на Германия.

Официалната церемония по встъпването в длъжност на първия държавен глава на Германия от бившия комунистически изток се състоя в историческата сграда на Райхстага в центъра на Берлин, предадоха „ИТАР-ТАСС“ и „Фокус“.

Там се проведе съвместно заседание на двете камари на германския парламент. На церемонията присъства цялото германско политическо ръководство, начело с канцлера Ангела Меркел.

Председателят на Бундесрата Хорст Зеехофер заяви, че избирането на Гаук е „важен момент в историята на Германия“. Той подчерта, че новият държавен глава е харесван от германските гражданин и от мнозина от тях е смятан за добър пример.

„Берлин има исторически дълг да помага на най-слабите в Европа, които днес се мъчат да се задържат на повърхността“, заяви Йоахим Гаук в призив към европейците за повече солидарност.

„Трябва да продължаваме да казваме „да“ на Европа. Особено във времена на криза. Трябва да се осмеляваме да имаме повече Европа“, подчерта в речта си пред парламента 72-годишният Гаук.

Той изтъкна, че нацистката и комунистическата диктатура са превърнали представата за обединена, мирна и просперираща Европа в негова мечта.

„Европа бе обетованата земя на моето поколение. За моите внуци тя ще бъде част от всекидневието. Тази реалност е постижение, но не само за моите внуци“, отбеляза още президентът.

Теолог, бивш пастор и защитник на правата на човека, Йоахим Гаук е единадесетият президент на Германия. Той бе избран на поста след оставката на Кристиан Вулф на 17 февруари.

#Германия #президент #Йоахим Гаук #Кристиан Вулф #Европа #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници