Парамов: Задължително трябва да приемем еврото до 2018-а

Парамов: Задължително трябва да приемем еврото до 2018-а
Снимка: Нова
A A+ A++ A

"Задължително в края на 2017 г., началото на 2018-а трябва да приемем еврото", обяви икономистът Кольо Парамов в ефира на Нова телевизия. По думите му ефектът, който ще постигнем чрез въвеждането на еврото, е многостранен.

Парамов заяви, че това е абсолютна необходимост за нас, защото има много икономически ефекти, които трябва да осигурим, а не "да се гърчим и да отлагаме този въпрос".

"В момента не разполагаме с онази парична маса, която ни е необходима, за да стандартизираме един по-добър начин на живот в България. Ние сме се блокирали в рамките на валутния борд и спазваме стриктно условията и изискванията му", обясни икономистът.

Според него ако бяхме влезли в еврозоната, щяхме да имаме коренно различна парична маса и по друг начин щеше да става кредитирането, защото лихвите щяха да бъдат минимум два пъти по-ниски. 

Финансистът Емил Хърсев коментира, че за гражданите най-вероятно няма да бъде усетена реална разлика.

"Системата на валутния борд, която имаме, е опасна за банките в страната, защото нямаме кредитор от последна инстанция. Ако имахме централна банка, която можеше да рефинансира, както Европейската централна банка, КТБ щеше още да работи", поясни Хърсев.

Той обяви, че банките у нас са оставени на самите себе си и всеки се оправя както може, а това по думите му, е опасно.

 

 

 

#евро #лихви #банки #валутен борд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"