Депутати: Задължителното гласуване не е панацея

Депутати: Задължителното гласуване не е панацея
A A+ A++ A

Задължителното гласуване не е панацея и не трябва да се заблуждаваме, че само със законодателни мерки ще се предизвика висока избирателна активност. Това мнение изразиха в ефира на Би Ти Ви депутатите Станислав Иванов от ГЕРБ и Чавдар Георгиев от БСП.

Задължителното гласуване не може да подмени икономиката, обясни Георгиев. По думите му ниската активност идва от това, че българинът не се чувства и не живее добре, и доверието му към институциите спада.

Според Иванов обаче чрез задължително гласуване гражданите ще имат по-голяма представителност в парламента.

И двамата се съгласиха, че трябва да има преференции за упражнилите правото си на вот, вместо санкции за онези, които не са.

От ГЕРБ гарантират, че до каквото и решение да се стигне, тежката дума ще е на гражданите, които ще гласуват на референдум.

Според Чавдар Георгиев от левицата идеята „вот срещу всички” е деструктивна. По думите му трябват промени, които да направят вота по-осъзнат. Той предложи да отпаднат номерата от бюлетините и да останат само имената на политическите субекти. Така, хората щели да гласуват за личности, а не за номера.

#задължително гласуване #закон #депутати #Станислав Иванов #ГЕРБ #Чавдар Георгиев #БСП #Парламент #референдум #вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай