„Топлофикация–София“ дължи 135 млн. лв. на „Булгаргаз“

„Топлофикация–София“ дължи 135 млн. лв. на „Булгаргаз“
Димитър Гогов обяви, че загубата на „Булгаргаз“ за 2011 г. е около 68 милиона лева. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

135 млн. лв. са задълженията на „Топлофикация–София“ към „Булгаргаз“, като от октомври 2011 г. дългът на дружеството е нараснал със 110%, обяви изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов.

„Булгаргаз“ предложи цената на природния газ да се повиши с 26% от 1 април заради по-високите цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, по-високия курс на лева спрямо щатския долар и задържането на цената на природния газ за зимния период.

След открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране настояването беше счетено за неоснователно и регулаторът най-вероятно ще увеличи цените с предвидените 13%.

Освен „Топлофикация–София“ задължения към „Булгаргаз“ имат още три топлофикационни дружества и три други на обща стойност 58 млн. лв.

Пред комисията Димитър Гогов обясни, че се очаква в понеделник текущите вземания на дружеството, които в момента са 193 млн. лв., да достигнат до 235 милиона лева.

Същевременно задълженията на самия обществен доставчик са около 150-160 млн лева. Основно тези задължения са средносрочни, но по-голяма част от тях са с настъпил падеж.

„Именно заради тях „Булгаргаз“ преди няколко месеца сключи договор за овърдрафт линия. До този момент така и не се е наложило да се ползват средствата от нея. Идеята е тези пари да се ползват само при необходимост, когато дружеството трябва да плати част от задълженията си и не е събрало нужните му средства от своите клиенти. Ако видим, че се затрудняваме много, в края на май може и да преосмислим намерението си да не теглим нов кредит“, обясни Гогов.

В петък в сметките на „Булгаргаз“ има 48 млн. лв., като следващото плащане, което трябва да направи дружеството, е в размер на 24 млн. долара.

„Близо сме до много сериозни трудности в паричния поток и оттам до някаква степен неплатежоспособност, но до фалита сме още далече. Аз се надявам, че няма да се допусне ние да фалираме“, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Димитър Гогов обяви, че загубата на дружеството за 2011 г. е около 68 милиона лева.

#природен газ #ДКЕВР #Димитър Гогов #„Булгаргаз“ #„Топлофикация–София“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници