„Щастие в нещастието“ за българската икономика

„Щастие в нещастието“ за българската икономика
Икономическият министър Трайков вижда някои положителни развития за българската икономика на фона на световната криза. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката Трайчо Трайков определи някои положителни развития за България на фона на международната икономическа и дългова криза като „щастие в нещастието“.

„Не завиждайте на гърците. За тях следващата година ще бъде много тежка“, заяви Трайков по Дарик радио в събота.

Той определи като „щастие в нещастието“ увеличаването на депозитите на гръцки граждани у нас и пререгистрирането на фирми от Гърция в България.

Същото определение Трайков направи и за прогнозите на Брюксел за икономическото развитие на Европа, тъй като за България прогнозата бе намалена доста по-малко в сравнение с останалите страни.

Според оповестената в четвъртък есенна прогноза на ЕК БВП на България ще нарасне с 2.3% през 2012 г., докато пролетната прогноза беше за 3.7%. В същото време проектобюджетът за догодина предвижда икономически растеж от 2.9%.

Трайчо Трайков припомни, че миналата година износът ни за Гърция и за Италия е бил по 1 млрд. евро от общ експорт от 15 млрд. евро. Износът за първите 9 месеца на годината е 37% по-висок в сравнение с миналата година. За сравнение – ръстът за цялата 2010 г. спрямо 2009 г. е 33%.

Помолен да коментира прогноза на японска банка, че страната ни е най-застрашена от дълговата криза в Европа, защото западноевропейските банки може да изтеглят парите си, Трайков отговори:

„Обикновено тези, които чертаят лоши прогнози за България, после имат проблеми. Вижте дълга на Япония“.

Министърът посочи обаче, че три от основните външни пазари на България – Гърция, Италия и Германия, ще свият потреблението си, включително и на български стоки.

По отношение на проектобюджета за догодина Трайков изтъкна и вероятността между първо и второ четене Бюджет 2012 г. да стане още по-консервативен, т.е. да се намалят допълнително парите на някои от министерствата.

По думите му изработването на консервативни бюджети през изминалите 2 години е правилен ход на правителството.

„Да не чуе дяволът, но между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен“, отговори Трайков на въпрос, дали не може нужните пари да бъдат намерени от допълнително съкращаване на парите за определени ведомства, например Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната

Трайков обаче беше категоричен, че догодина няма вариант да не се поеме нов заем от България, за да може да се покрие падежа по международните й облигации.

Икономическият министър прогнозира, че кредитирането като цяло ще се свие.

„Въпреки че има условия и за намаление на лихвите, има и много други, които водят към другата посока“, допълни Трайков.

#Италия #Германия #Гърция #дългова криза #бюджет 2012 #износ #прогнози #Трайчо Трайков #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"