Мария Капон: Съдебната реформа е невъзможна без реформа на МВР

Мария Капон: Съдебната реформа е невъзможна без реформа на МВР
Мария Капон, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Не е възможно да правиш съдебна реформа, ако нямаш реформа на МВР. Основните играчи в сигурността са на върха на това правителство. Това каза пред Нова ТВ Мария Капон от коалиция „Десните”.

„Не мисля, че МВР е по-лош остров от останалите, добави Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Съгласен съм, че ако правиме класация,

най-нереформираната част е съдебната система

Сравняваме се с Румъния и други европейски страни, а там има някакво индиректно влияние върху съдебната система през политиката. В момента тази свръхвлиятелност достига своя връх. Няма друг ресурс, който да не се преразпределя през съдебната система”.

„България няма правосъдието, което трябва да има една държава, част от западния блок и от Европа. Крайно време е да се реформира съдебната система”, добави Борис Станимиров от Реформаторския блок.

Относно реформите в БДЖ и протестите в страната срещу закриването на определени линии, Капон коментира:

Ние не сме опитни зайчета

Трябва да имаш екшън план и през бюджет какво трябва да се случи и за излезеш с цифри. Това не е реформа – в момента да махнеш нещо и да не кажеш какви са алтернативите”.

„Решението не е просто да се върнат влаковете и нещата да си останат както са били, смята Станимиров. Решението е да се върнат тези влакове, докато се изработи по-дългосрочна и дебатирана стратегия за развитие на железопътния транспорт, каквато в момента няма".

Той подчерта, че железопътният транспорт е приоритет в цяла Европа, а в България е оставен на доизживяване.

#Мария Капон #десните #съдебна система #МВР #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »