НАСА: 2014 била най-горещата от 1880 г. насам, затопляме се в дългосрочен план

НАСА: 2014 била най-горещата от 1880 г. насам, затопляме се в дългосрочен план
A A+ A++ A

Изминалата 2014 е най-горещата година от 1880 г. насам. Това показват две независими едно от друго изследвания на американската Национална космическа агенция (НАСА) и на Националната администрация за океаните и атмосферата (НОАА).

Десетте най-горещи години, откакто съществуват измервания, с изключение на 1998, са във времето след 2000 г. Тези факти потвърждават

тенденцията към затопляне на планетата в дългосрочен план

От 1880 г. средната температура на земната повърхност се е повишила с около 0,8 градуса по Целзий, като основният фактор е увеличаването на нивата на въглероден двуокис и други произведени от човека емисии в атмосферата. В по-голямата си част затоплянето се е случило в последните три десетилетия.

Ефектът от динамиката на климата се изразява по-силно в регионални температурни разлики, отколкото в средната глобална температура.

В САЩ, например, през 2014 г. в части от Средния Запад и Източното крайбрежие имаше необичайни застудявания, а Аляска и три западни щата – Калифорния, Аризона и Невада, преживяха

най-горещата си година, откакто се води статистика

НАСА наблюдава жизнените показатели на Земята от сушата, въздуха и космоса с помощта на флота от сателити и въздушни и наземни проучвания.

Агенцията разработва нови начини за наблюдение и изследване на взаимосвързаната система на планетата, включващи събиране на огромни информационни масиви и инструменти за компютърен анализ. Целта е по-ясно да се проследят промените, засягащи Земята.

#земя #Земята #затопляне #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"