140 гласуват за енергийната мафия в парламента

140 гласуват за енергийната мафия в парламента
A A+ A++ A

Защо трябва да имам доказателства за енергийна мафия, след като д-р Константин Тренчев в края на миналата година официално обяви, че в сегашният и в миналия парламент общо 140 депутати имат отношение към ВЕИ-тата, тоест притежават фотоволтаици, вятърни централи и ВЕЦ-ове.

Не само те, техните съпруги, техните деца, които не влизат като декларация в съответните документи и свързани лица в общи фирми, посочи пред бТВ независимият депутат Велизар Енчев.

Когато застанах в пленарната зала и поисках активирането на член 143 от правилника на парламента, който задължава всеки, който ще гласува след малко, да застане на трибуната и да декларира, че е в конфликт на интереси, залата беше полупразна, тъй като беше ясно, че аз ще активирам този член 143. Това е прецедент за този парламент, за тази сесия, залата се изпразни – знакови лица, собственици на ВЕИ-та се изнесоха от залата, заяви Енчев.

Хасан Адемов от ДПС, г-н Кадиев от БСП, г-н Андонов от партия ГЕРБ – това достатъчно ли е? Ако продължа ще обидя доста хора, защото става дума за 140 души. Да кажа още един, който не е в парламента, но е от гражданската квота на РБ - бившият енергиен министър Трайчо Трайков – между другото един от идеолозите на промените в Закона за енергетиката, които промени бяха гласувани и приети в четвъртък и по време на тези промени аз застанах на трибуната и заявих, че тук има енергийна мафия, която налага тези промени в ДКЕВР.

Кои са промените – става дума за закритите заседания на ДКЕВР, които да се определят по волята на ръководството на ДКЕВР. Когато искат, правят закрито заседание и гражданите да не могат да присъстват. Знаете ли защо? Именно заради тази енергийна мафия в парламента от 140 депутати. Това е условна бройка, тъй като в този парламент може би не са 140, а са да речем 80-90 или 100, тъй като става дума и за предишния парламент. За да може тази енергийна мафия на закрити заседания да прокарва своите интереси за фотоволтаиците, за ВЕИ-тата, за вятърните централи.

Не само в този парламент, но и в предишните парламенти се оформя едно мафиотско ядро в енергетиката, което пише законите, което реализира законите, а ние плащаме сметките.

Време е това да се каже на открит глас. Бях шокиран от това, което се случи в пленарна зала след моето изказване, стана г-н Валери Симеонов и защити ВЕИ-тата. До този момент партия НФСБ, партия ВМРО изобщо не са защитавали подобна позиция.

Никой не спори, че ВЕИ-тата са енергията на бъдещето, но факт е, че високите цени на електроенергията в България се дължат на 2 фактора – на високите цени на ВЕИ-тата, които ударно бяха включени в експлоатация от предишното правителство на Бойко Борисов в последните му месеци и от цените на двата американски ТЕЦ-а - 1 и 3".

 

#ВЕИ #ВЕЦ #Велизар Енчев #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »