Първанов очаква АБВ да издига общи кандидати с БСП по места

Първанов очаква АБВ да издига общи кандидати с БСП по места
A A+ A++ A

АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне, това каза в студиото на Нова тв лидерът на АБВ Георги Първанов.

По повод изключването му от редиците на социалистите той отбеляза, че е готов да преглътне болката и огорчението.

"България не може да се развива без силна левица. Ако ние не го разбираме, толкова по-зле за нас", коментира експрезидентът.

По думите му в неговата формация са готови да обсъждат с БСП съвместни кандидатури за кметове и формули за участие със смесени или отделни листи при необходимост на предстоящите местни избори.

"Ще развием идеите си за това как да изглежда новата лява идентичност, ангажирани не само с традиционните социални слоеве, но и към активните”, допълни Първанов.

На въпрос за сегашното си участие в управлението лидерът на АБВ коментира, че отношението им зависи от това доколко се изпълнява програмната декларация. Липсата на диалог е проблем, но по-голямата беда е да се произведе документ, който е по-слаб от програмната декларация.

"Аз видях 180 приоритета, но това е размиване на ангажиментите”, каза Първанов, като призна, че АБВ не са били поканени при обсъждането на програмата.

„АБВ не скача и не се мръщи заради кадрови назначения, а спори за политики. Това е разликата между нас и останалите коалиционни партньори. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави, когато си в управлението”, обясни Първанов.

По актуалната тема за планираната съдебна реформа, която АБВ се въздържа да подкрепи, Георги Първанов коментира: „Този проект е слаб, защото е написан декларативно и има доста клишета. Нека ни убедят партньорите, само заради евродоклада не става”. По думите му АБВ ще подкрепи стратегията, но ще има своето особено мнение и ще го изрази тогава, когато се обсъждат законите.

АБВ подкрепя референдум, ако не по-рано, то заедно с местните избори, на който освен за задължително гласуване да се пита и за мажоритарен избор. Според лидера на формацията нямало друг начин за озаптяване на покупко-продажбата на гласове.

#Георги Първанов #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"