Кадир Мехмед: Мерси на България!

Кадир Мехмед: Мерси на България!
Кадир Мехмед беше докаран като „жив скелет“ от Гърция, изтъква в. „24 часа“. Снимка: 24 часа
A A+ A++ A

Върнатият от Гърция в окаяно състояние през август български работник Кадир Мехмед от днес е в родното си с. Голема вода.

„Много добре се чувствам. Мерси на България! Мечтая сега и аз да съм човек, да имам работа и да живея“, казва Кадир на излизане от социалния център в Симитли, където прекара 3 месеца, цитиран от в. „24 часа“.

Мехмед ще живее в къщата на баба си и дядо си. Междувременно социалните служби стягат наследствената му двуетажна къща, където Кадир да се установи. Търсят му и работа.

В началото на август мъжът бе докаран от Гърция в безпомощно състояние, тежащ едва 45 кг, припомня „24 часа“, като повдигна сериозни въпроси за положението на множество български работници в Гърция. След седмица в болница се оказа, че е здрав, но недохранен и обезводнен.

Надява се в родното му село да го чака приятелката му Едес и да се оженят. Сега Кадир има по-ясни спомени от случилото му се в Гърция.

„Удари ме моят шеф. Аз му исках пари, 4 месеца не ми беше давал заплата, а той ме псува и ме удари“, обяснява Мехмед за престоя си в Гърция, където гледал над 250 овце, но не успявал да се храни редовно.

„В България си е по-добре. Ако тук си намеря работа, ще остана, ако няма – пак може да отида в Гърция, но при друг шеф“, допълва мъжът, който е наддал 15 кг.

Точно преди 3 месеца той влезе в социалния център на носилка, гол, без дрехи. Днес излиза в добро здравословно и емоционално състояние, с две чанти багаж – дрехи и лични вещи, дарения от жители от община Симитли.

„Когато пристигна, имаше страх дори да говори с хората, сега е друг човек“, разказва Ивайло Гоцев, главен експерт „Социални дейности“ в Община Симитли.

#Кадир Мехмед #Гърция #Симитли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »