Дьо Кабан: „Ал Кайда“ или ИД - те искат да унищожат демокрацията

Дьо Кабан: „Ал Кайда“ или ИД - те искат да унищожат демокрацията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За нас няма значение дали "Ал Кайда" или "Ислямска държава" поема отговорността за атентата срещу "Шарли ебдо". Това са хора, които искат да унищожат нашата демокрация. Те не вярват в нашите ценности. Така коментира френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан изказвания на анализатори, че двете организации са влезли във война помежду си в ефира на БНР.

„Ако нашата реакция е много силна и се стигне дотам да ограничим собствените си свободи, тогава те ще спечелят. Това ще бъде най-голямата опасност за демокрацията. Трябва да се направи всичко възможно тези хора да не се радикализират“, допълни дипломатът.

По думите му тероризмът не е нещо ново в Европа. „Сега знаем, че има една нова вълна от терористи – хора, които са били формирани в Сирия и са се били там. Те се връщат във Франция или Белгия, там, където са родени, и искат да ни унищожат. Затова те са опасни и затова има само един отговор – солидарността между нас“, смята още дьо Кабан.
Дипломатът призна, че няма обяснение защо над 1000 французи се бият за "Ислямска държава".

Що се отнася до новия брой на "Шарли ебдо" и рекордният му тираж дипломатът посочи, че френският народ е бил съпричастен.

"Шарли ебдо" беше против всякаква сакрализация, а историческият последен брой беше сакрализиран. Това е парадокс, коментира посланикът.

Дьо Кабан коментира и случаят „Белведере“. Той изрази задоволството си, че съдът е върнал управлението на фирмите на собствениците им. Казус, който преди време той представи пред обществото и който стана известен с коментара на дипломата, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

„Решението на този случай може да върне доверието ми в съдебната система“, заяви още Ксавие Лапер дьо Кабан.

#френски посланик #Дьо Кабан #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници