След Хохегер депутатите нищят и цените на лекарствата

След Хохегер депутатите нищят и цените на лекарствата
Лютви Местан беше категоричен, че „ДПС няма да се възползва от жеста на мнозинството да предостави председатеството на комисията на опозицията“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 94 гласа „за", 5 „против" и 41 „въздържали се" депутатите създадоха временна анкетна комисия за цените на лекарствата.

В комисията, която се образува на квотен принцип, ще участват 13 депутати. Участие ще вземат 6 народни представители от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от Коалиция за България,1 от „Атака", 1 от Синята коалиция и 1 независим народен представител, предаде „Фокус".

За председател на временната комисия беше избрана Галина Милева от ГЕРБ. Членове от квотата на мнозинството са Геновева Алексиева, Даниела Дариткова, Анатолий Йорданов, Даниела Миткова, както и Диана Йорданова, която е зам.-председател.

Независимият народен представител, който влиза в състава на комисията, е Цвета Георгиева, която е и вторият зам.-председател на анкетната комисия. От „Атака" в комисията влиза проф. Станислав Станилов, а от Синята коалиция – д-р Ваньо Шарков.

Мая Манолова и д-р Евгений Желев са членовете от квотата на Коалиция за България, а д-р Хасан Адемов и д-р Нигяр Джафер – от ДПС.

След като депутатите приеха предложените от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова редакционните поправки, Временната анкетна комисия ще проучва „причините, довели до повишаване цените на определени лекарствени продукти заплащани от Касата или бюджета на държавата" и ще има за цел да предложи мерки за намаляване на публичните разходи.

„Анкетната комисия за цените на лекарствата ще потърси отговор дали тези грешки на властта, които водят до сериозни щети за милиони, са в резултат на некомпетентност, неопитност, или има преднамереност," заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на групата на ДПС Лютви Местан.

Той беше категоричен, че „ДПС няма да се възползва от жеста на мнозинството да предостави председатеството на комисията на опозицията".

Ангел Найденов от Коалиция за България също заяви, че парламентарната му група няма да предложи председател.

В четвъртък парламентът реши да създаде друга анкетна комисия – по скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. След взаимните обвинения между управляващи и опозиция кой е по-замесен в скандала, всички парламентарно представени партии се включиха в комисията, оглавена от Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Ваша е отговорността от 1 март 2010 г. лекарствата да бъдат прехвърлени от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Това е управленско решение на ГЕРБ, в резултат на което цените на тези лекарства скачат с 3-4 пъти. Няма как тази отговорност да се сведе до министър Стефан Константинов. Към датата на вземане на това решение тази персона не е министър. Разбирате ли къде е порокът да кажете „сменихме министъра, проблемът е решен“, обърна се Лютви Местан към управляващото мнозинство.

„Синята коалиция“ ще обяви свой пакет от решения още днес, той ще бъде водещ в нашата работа в анкетната комисия за цените на лекарствата“, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов.

Той подчерта, че „Синята коалиция“ има притеснения за работата на анкетната комисия, въпреки че ще я подкрепи.

„Пораженията в този сектор са върху цялата икономика, а не само върху българското здравеопазване. Възможно ли е хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече? Раздуването на този пазар е нещо абсурдно – от 380 млн. лв. на 2 млрд. 300 млн. лв. Разходите са с четири пъти повече, което означава, че пазарът е елиминирал потребителското търсене, работни места в други сектори, нанесъл е огромни поразии на цялата българска икономика, не само върху здравето на българските граждани“, възмутен е Иван Костов.

#временна анкетна комисия #лекарства #цени #Лютви Местан #Иван Костов #ГЕРБ #ДПС #Синята коалиция #Петер Хохегер #Димитър Главчев #Даниела Дариткова #НЗОК #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"