ТЕЛК комисиите остават в историята?

ТЕЛК комисиите остават в историята?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ТЕЛК комисиите може да останат в историята, а техните функции да освидетелстват пациентите ще се поемат от лицензирани лекари, които ще имат специалност и определен стаж. Такава практика има в държави  като Хърватия, Испания, Холандия и Германия, а скоро може да бъде вуъведена и у нас.

„Това е идея, по която работим с Министерството на труда и социалната политика“, заяви здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от в. „Труд“.

По думите на министъра няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява нечие заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то е инвалидизирало човек.

В момента за оценка от някои ТЕЛК (като очната) се чака по една-две години като така се трупат опашки и се акумулира корупция.

По думите на Москов ако промените влязат в сила в случаите, при които човек няма едно око, ръка или крак, той няма да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че примерно не му е „пораснал" нов крайник.

Министърът посочи още, че е логично „здравните вноски да отиват директно за дейност - за медикаменти, консумативи и за заплати на специалистите, които лекуват". А режийните да се плащат от собственика на лечебното заведение: ако то е общинско - от общината, ако е държавно - от държавата, ако е частно - от частния инвеститор.

Москов обясни още една готвена промяна - НЗОК да плаща за лечението на заболяване, а не за лекарства. "Т.е. ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечение на вашето кръвно или гастрит, те ще бъдат 100% покрити. А ако болен иска по-модерна терапия, ще доплаща за нея", каза още министърът.

#ТЕЛК #комисии #Петър Москов #лекари #Министерството на труда и социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници