Епидемията от ебола започва да отслабва

Епидемията от ебола започва да отслабва
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Епидемията от ебола, която отне живота на повече от 8400 души в Западна Африка, започва да забавя своето разпространение. "Промяната в поведението, за което се надявахме, за което работихме, което очаквахме, сега се случва навсякъде", кавза специалният пратеник на ООН за борба с ебола д-р Дейвид Набаро в интервю за Ройтерс.

"Центрове за лечение вече има навсякъде. Погребалните екипи предоставят безопасни услуги и резултатът е, че виждаме начални признаци на забавяне на разпространението", посочва той.

Набаро заяви, че има още най-малко 50 горещи точки в западноафриканските страни, но броят на новите случаи на заразени в трите най-засегнати държави намалява.

По данни на Световната здравна организация през седмицата от 5 до 11 януари Гвинея е регистрирала най-малкия брой нови случаи на ебола от средата на август, а Либерия – най-малкия брой от началото на юни миналата година.

Новите случаи на заразени в Сиера Леоне намаляват за втора поредна седмица до най-ниското равнище от края на август.

През 2014 година Либерия, подобно на съседните й Сиера Леоне и Гвинея, наложи стриктни мерки, включително затваряне на пазари, поставяне под карантина на инфектирани зони и ограничаване на пътуването, за да спре разпространението на ебола.

По информация на СЗО над 20 000 са заразените с вируса, който се предава чрез контакт с телесни течности, в трите западноафрикански държави. Причинена е смъртта на близо 8000 души.

#ебола #Африка #Либерия #ООН #СЗО #Сиера Леоне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници