Франция не арестувала серийния убиец, защото е „правова държава“

Франция не арестувала серийния убиец, защото е „правова държава“
В страна като нашата нямаме право да следим постоянно без съдебно решение лице, което не е извършило престъпление, подчерта френският премиер Франсоа Фийон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция е правова държава и преди атаките не е имала никакво основание да арестува серийния убиец Мохамед Мера, заяви премиерът на Франция Франсоа Фийон.

„Не е имало никакво основание за арестуване на серийния убиец Мохамед Мера, преди той да премине към действие. В страна като нашата нямаме право да следим постоянно без съдебно решение лице, което не е извършило престъпление. Ние живеем в правова държава“, подчерта премиерът, цитиран от АФП и БГНЕС.

Мохамед Мера, който извърши кървави атаки в Тулуза и Монтобан, бе убит в дома си от куршум на снайперист от френските специални части в Тулуза при полицейска акция в четвъртък.

Френското правителство е подложено на натиск да обясни евентуални пропуски при наблюдението на Мера от разузнавателните служби, след като той е пребивавал в Пакистан и Афганистан.

„Централната дирекция на вътрешното разузнаване си свърши отлично работата, тя е идентифицирала Мохамед Мера, когато е пътувал, и го е наблюдавала достатъчно време, за да стигне до заключението, че не е имало никакво основание, никакъв признак, позволяващ да се мисли, че става въпрос за опасен човек, който един ден може да премине към действие“, обясни Франсоа Фийон.

Според него е „нормално човек да си задава въпроси“, но Мохамед Мера е бил „разпитван, наблюдаван, подслушван, водел е нормален живот и наистина е имал съдебно минало, но естествено, това няма нищо общо с последните трагични събития“, подчерта френският премиер.

В същото време серийният убиец от Тулуза е фигурирал в „черен списък“ на лица, на които им е забранен достъп до територията на САЩ, тъй като може да са свързани с терористична дейност, пише вестник „Берлинер моргенпост“.

В списъка, създаден от „Центъра за мониторинг на тероризма" въз основа на информация на ФБР, фигурират имената на около 4000 души.

Според американски източници Мохамед Мера за кратко е бил задържан от американските сили в Афганистан. Няма информация какво се е случило след това с него.

Властите в САЩ и Франция посочват, че през 2010 г. Мера е бил в Афганистан за подготовка в ислямистки лагер.

Той е прекарал известно време в терористичен лагер на границата между Пакистан и Афганистан.

Според френските медии заподозреният за атаките в района на Тулуза се е върнал във Франция, тъй като се е разболял от хепатит.

„Интерпол“ пък отправи похвала към „смелите действия“ на френските власти по време на операцията по залавянето на заподозрения за седем убийства в Тулуза.

„След повече от 30 часа на търпеливи преговори и опити от правителствените власти да приключат всичко това по мирен път, в края единствено смелите действия на френските специални части успяха да възвърнат мира и сигурността на гражданите“, коментира Роналд Роналд Ноубъл, генерален секретар на базирания в Лион „Интерпол“.

#Пакистан #Афганистан #убийство #премиер #Франсоа Фийон #Тулуза #Франция #Мохамед Мера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници