България и САЩ ще внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество

България и САЩ ще внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и САЩ ще внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество. Около тази позиция са се обединили българският президент Росен Плевнелиев и държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на срещата между двамата.

Акцент ще се постави върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността.  

„Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции“, подчерта президентът.

Плевнелиев е заявил още пред Кери, че очаква 2015 да бъде "годината на реформите" у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.
Президентът е изтъкнал, че целият регион на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеят зависимостта в доставките на енергийни ресурси.

"Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа", е заявил държавният глава.

Кери и Плевнелиев са обсъдили и ангажиментите на страната ни по отношение на членството й в НАТО.

"България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности", подчерта президентът. Президентът е запознал държавния секретар и с Програмата "България в НАТО и европейската отбрана 2020" и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик.

Двамата са набеляли и мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.
Държавният секретар е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери е оценил високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

„Постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е средство и за ЕС, и за САЩ да насърчат икономическия си растеж и да изградят нови стандарти за икономическо сътрудничество в света“, заяви още по време на срещата президентът Росен Плевнелиев.

#Джон Кери #Росен Плевнелиев #среща #САЩ #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници