Венецуелският президент на среща с Путин за цените на петрола

Венецуелският президент на среща с Путин за цените на петрола
Владимир Путин Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският презиеднт Владимир Путин се среща в Москва с колегата си от Венецуела Николас Мадуро, за да обсъдят ситуацията с цените на петрола и реализиране на съвместни енергийни проекти, съобщава „Взгляд“.

Според експерти, целта на посещението на Мадуро е съгласуване на обща позиция на Москва и Каракас за петролните пазари. Въпросът е, че дори да се договорят, нищо не могат да променят – нито ниските цени, нито намаления руски добив.

Странното е, че визитата на венецуелския президент не беше обявена предварително, както се прави, когато присига държавник от такъв ранг.

Според венецуелския портал „Ултимас нотисиас“, след Русия, Мадуро ще отпътува за Мексико, страна, която също добива петрол. Според изданието, явно Русия търси съмишленици, за да излезе от тежката ситуация.

Основният конкурент на Русия и Венецуела в ОПЕК са САЩ, които през последните години са се увеличили драстично количеството на добива на шистов газ. Все пак, въпреки продължаващия спад в цените на петрола - вече под 50 долара за барел, много държави-членки на ОПЕК нямат никакво намерение да намалят производството.

В същото време Венецуела е на ръба на оцеляването. В пресата се съобщава за липса на основни хранителни продукти, включително мляко и картофи. Властта е заплашена от избухване на социално недоволство. Така че, Венецуела не може да си позволи да намали добива на петрол.

Популярността на президента Николас Мадуро в страната в момента е изключително ниска - тя е само 22%. Това създава известни проблеми на управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела в предстоящите избори.

#Русия #Москва #Венецуела #Каракас #Николас Мадуро #Мадуро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници