САЩ потвърди автентичността на видеото от "Ал Кайда" за атаките в Париж

САЩ потвърди автентичността на видеото от "Ал Кайда" за атаките в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Видеото, в което радикалната групировка "Ал Кайда" поема отговорност за кървавите атентати в Париж миналата седмица, е автентично. Това потвърдиха американски експерти, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от световните медии.

"Американските разузнавателни среди определиха, че записът на "Ал Кайда на Арабския полуостров" е автентичен", заяви говорителка на Държавният департамент. Тя обаче не потвърди, че именно тази ислямистка група е отговорна за атентатите.

"Проучваме всички следи, за да разберем връзките между нападателите и "Ал Кайда на Арабския полуостров", особено определени нейни членове. Разследването продължава", гласи изявлението.

Припомняме, че в сряда ислямистката групировка публикува видео, в което заявява, че е отговорна за извършеното нападение срещу редакцията на списанието, при което загинаха 12 души. Наср ал Анси, топ командир на „Ал Кайда на Арабския полуостров", се появява в 11-минутно видео, качено в интернет мрежата. По неговите думи клането в „Шарли ебдо" е „отмъщение за пророка". Припомняме, че списанието публикува карикатури на пророка Мохамед, които са разглеждат като обида към исляма.

„Героите получиха задача и я изпълниха", отбелязва още той.

В заключение Ал Анси заявява, че Франция е на „страната на сатаната" и предупреждава, че ще има още „трагедии и терор". По думите му клонът на „Ал Кайда" в Йемен е „избрал целта, изготвил е планът и е финансирал операцията".

#Ал Кайда #Йемен #САЩ #Париж #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници